Magyarország világszinten is az egyik legalacsonyabb társasági adót veti ki

Hírek2020. jan. 3.Növekedés.hu

Az utóbbi években jellemzően csökkennek a vállalatok adóterhei, a kormányok így igyekeznek üzletbarát, külfölditőke-vonzó, a startup-okat támogató környezetet kialakítani - olvasható az MNS Money portálon. Az összeállítás az USA Kongresszusi Költségvetési Hivatalának jelentése alapján készült, amely 30 OECD országban tekintette át a vállalati adók mértékét a legmagasabbtól a legalacsonyabbikig. Az EU-ban Magyarországon a legkisebb – 9 százalék – ez az adónem.

Elöljáróban fontos megemlíteni, a jelentés a legmagasabb adók alapján listázott, de sok országban a maximumnál  - mivel nem egységes - alacsonyabb is lehet az adó, amit a vállalatoknak fizetniük kell. A 29 százalékkal listavezető Új-Zélandon a profit mértéke alapján terhelik a cégeket, a 28 százalékkal második Portugáliában – ahol átlagosan 21 százalék az adóteher - pedig csak a nagy kiskereskedelmi láncok és energetikai cégek fizetik a maximumot. Különbözőek az adórezsimek, van ahol progresszív, van ahol egységes. Különbözőek a preferenciák is az adókedvezmények tekintetében. Van ahol a kutatás-fejlesztésben működő vállalkozásokat részesítik előnyben, van ahol a szociális, az esélyegyenlőséget mérséklő cégek élveznek kedvezményeket. A start up-ok is különböző előnyöket élveznek, az induló évek teljes adómentességétől, a mérsékelt adózásig.

A V4 országok sorrendje:

Szlovákia 22%

Csehország 19%

Lengyelország 19%

Magyarország 9%

A jelentés Magyarországgal kapcsolatban megemlíti, hogy az elmúlt években az EU-ban itt történt a legnagyobb mértékű csökkentés: 19 százalékról vágta vissza az adót az Orbán kormány, azzal a céllal, hogy vonzóbbá tegye az országot a külföldi tőke számára, élénkítse a gazdaságot, erősítse a kis- és közepes vállalkozásokat. 

A szomszédos Ausztriában 25 százalék a csúcs, de adó visszatérítés formájában jelentős kedvezményeket élveznek a kutatás-fejlesztésbe befektető cégek. A szintén szomszédos Szlovéniát illetően érdekesség, hogy az egyetlen az EU-ban, ahol nemrégiben emelték az adót 17-ről 19 százalékra, viszont csökkentették a személyi jövedelem adó mértékét.

A legfontosabb kereskedelmi partnereink sorában Németországban átlagosan 15,9, Olaszországban 24 százalékos ez az adónem, s ehhez még hozzájön a tartományonként fizetendő 3,9 százalékos helyi adó. Az Egyesült Királyságban jelenleg 19 százalékot kell fizetni, de jövőre a kormány 2 százalékos adócsökkentést ígért. Távolabbra tekintve: Dél-Koreában 25, Japánban 23,4 százalék a vállalatok maximális adóterhelése.

Az USA-ban a Trump adminisztráció jelentős adócsökkentéssel kedvezett a vállalatoknak: 35-ről 21 százalékra vágta vissza a rátát. Ám a külföldi tőke vonzásban  Kanada sikeresen állja a versenyt, a nagy szomszédtól is számtalan céget csábít a 15 százalékos adó.