Három hónap alatt 420 ezren költöztek el New York-ból

Hírek2020. szept. 20.Növekedés.hu

Már csak a múltat ábrázolják a hollywoodi filmekből és sorozatokból ismert képek New York nyüzsgő mindennapjairól, és senki sem tudja még, hogy mi lesz a koronavírus-járvány miatt elnéptelenedő megapolisz jövője. A lakosok, a vállalkozók és az ingatlanbefektetők is csak találgatják, hogy az Egyesült Államok legnagyobb városa túléli-e a vírus okozta pusztítást, vagy örökre halott marad.

A tavasszal elmélyült járvány első amerikai gócpontja New York volt, naponta több ezren fertőződtek meg.

A példátlanul hosszú ideig, fél évig tartó „leállás” miatt mostanra csak árnyéka egykori önmagának a város, amely arról is híres, hogy mindig pörög és sosem alszik

emelte ki összeállításában a legnagyobb német üzleti lap, a Handelsblatt.

A New York-iak rekordtempóban hagyják el a várost, menekülnek a vírus és a munkanélküliség elől. Egy telefonos felmérési adatokon alapuló elemzés szerint március és május között 420 000 ember hagyta maga mögött a Nagy Almát.

Az irodanegyedek kihaltak, az éttermek, kiskereskedelmi üzletek jó része zárva tart, az Ötödik sugárút kirakatait mind bedeszkázták – festi le a helyzetet a Handelsblatt, hozzátéve, hogy

az utóbbi hónapokban a bűncselekmények száma is megnőtt.

A válság egyik legfőbb jele, hogy az ingatlanpiac mélyrepülésbe kezdett.

Manhattanben például 10 százalékkal csökkent a lakások ára, az üzlethelyiségek bérlői legalább 25 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint a járvány előtt, és a kiadatlan irodaterület aránya pedig hét éve a legmagasabbra nőtt.

A New York jelképének számító Empire State Building is megszenvedi a koronavírus-járvány nyomában kibontakozott gazdasági krízis. A 102 méter magas épület többnyire szerény tőkeerővel rendelkező bérlőknek, például szuvenír üzletet működtető vállalkozóknak adott otthon, olyanoknak, akik nem igazán rendelkeztek megtakarítással. Ráadásul ők érezték meg leghamarabb a válságot, hiszen elmaradtak a turisták, bezártak az irodák, senki sem vásárolt náluk.

A felhőkarcolót és még tucatnyi más helyi épületet üzemeltető cég árfolyama 50 százalékkal zuhant a New York-i tőzsdén.

A vállalat gondjainak súlyosságát jól mutatják a felhőkarcoló 86. emeletén lévő kilátó forgalmi adatai:

tavaly egész évben 33 millió dollár bevétel keletkezett a város látványában gyönyörködő látogatók révén, az idei második negyedévben viszont mindössze 100 ezer dollár.

A város jövőjét kutató elemzők erősen figyelik, miként alakul a 2019 őszén átadott Hudson Yards sorsa. Ugyanis a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank ingatlanfinanszírozási presztízsprojektjeként számon folyóparti negyedben a luxuslakásoktól kezdve az irodákon és felső kategóriás butikokon át az ínyenc éttermekig minden megtalálható, ami eddig New York erőssége volt. Ezért ha a vadonatúj negyed túléli a válságot, akkor nagy valószínűséggel az egész város is – vélik elemzők.