Alig van fertőzött Monacóban, a leggazdagabbak tovább gyarapodtak

Hírek2020. szept. 20.Sz.A.

Miközben a világ nagyobbik felét szegénységbe dönti a koronavírus-járvány következtében kialakult válság, a monacói gazdagok a korábbinál sokkal több pénzt vittek a tőzsdére, így tovább növelték vagyonukat a bezártság hetei alatt. Emellett a helyi ingatlanpiac is sokkal jobban felélénkült a biztonság felértékelődése miatt. Az egy főre eső GDP már 200 ezer dollár körül alakul. A vírus csupán a költségvetésen látszik: Monaco idén fog először hiánnyal zárni, erre eddig még nem volt példa.

Az olyan szupergazdagok, mint Lewis Hamilton autóversenyző, Philip Green kiskereskedelmi iparmágnás, Jim Ratcliffe, az Ineos vezetője nem véletlenül költözött a monacoi adóparadicsomba. A járvány miatt most kihaltak az utcák, üresek a vendéglők, nincs Céline Dion koncert, nem veri fel az utcák csendjét a Forma 1-es autók motorja, nem rendeznek hajókiállítást a szuperjachtot iránt áhitozók számára, de még a szokásos Masters tenisztornát sem rendezik meg, a gazdagok ennek ellenére sokat profitáltak a lezárás hónapjai alatt is - írja a Financial Times elemzése.

Miközben ugyanis a monacói gazdaság nyolc éve először kerülhet recesszióba és zárhat hiánnyal a költségvetés, az ingatlanjukba zárkózott szupergazdagok nem mással, mint tőzsdézéssel ütötték el az időt. Hervé Ordioni, az Edmond de Rotschild bankház városállamban működő részlegének vezetője arról beszélt, hogy munkatársaiknak hatszor annyi megbízást kellett teljesíteni a zárlat idején, mint normál működés esetén.

De az ingatlanpiac is pörgött, hiszen a közismerten nagy biztonságot és kényelmet, tökéletes egészségügyi ellátást nyújtó Monaco minden korábbinál jobban a gazdagok figyelmének középpontjába került.

Jól mutatja, mekkora a jólét Monacóban, hogy a 38100 (2019) állandó lakossal rendelkező városállamban az egy főre jutó GDP közel 200 ezer dollár körül alakul. (ez a magyarhoz képest legalább húszszoros különbség). Még tavaly is legalább hat százalékkal bővült a gazdaság, és a Világbank előrejelzése szerint pedig idén is növekedés várható, vagyis Monacót elkerüli a recesszió. A GDP az utóbbi tíz évben 5-7 százalékos éves szintű növekedést mutat, volumenben 7,7 milliárd dollár volt a legutolsó felmérés szerint. (Ez a magyar adat egyhuszada, de 10 millió fő helyett 40 ezren állítják elő.) 

A koronavírus egyébként szinte teljesen elkerülte Monacót: a WHO adatai szerint 171 fertőzést és egy halálesetet regisztráltak szeptember közepéig.

A járvány elleni védekezés céljából II. Albert herceg, monacói uralkodó a héten elindította a digitalizációs program legújabb szakaszát, amely az adatbiztonságot és a csúcstechnológiát nyújtó szolgáltatásokkal egészíti ki a Société des Bains által üzemeltetett kaszinók és szállodák által korábban ismert helyek látványosságait. Ez ismét csak a leggazdagabbak kényelmét és biztonságát szolgálja.

Akik pedig nem egy-egy luxuslakosztályban akarták átvészelni a legvészterhesebb időszakot, azok a legkülönbözőbb hajócsodákra tették át székhelyüket. Olyan, vagyonokba kerülő jachtokról van szó, amelyeken elfér az egész család, helyben van minden, lakásként és irodaként is nagyszerűen funkcionál. 

A járvány egyébként súlyos csapást jelentett a mediterrán jacht charter üzlet számára, kevesen képesek kifizetni a szuperjachtok heti 1 millió dolláros bérleti díját.

A jacheteladások viszont tovább folynak, a leggazdagabbbak ugyanis még ebben a válságos helyzetben is megengedhetik maguknak vásárlást, és bizonytalan időkben egyre inkább a tengeren keresik a „menedékhelyet”.

A válság megváltoztatja a dolgokat. A jachtokat másként fogják használni: már nem csupán a szórakozás helyszíneként, illetve a gazdagság jelképeként szerepelnek a drága hajók, hanem biztonságot jelentő lakásként és irodaként használják azokat a leggazdagabbak.