Már látszanak az eredmények az ország első modellváltó egyetemén, a Corvinuson

Hírek2022. feb. 15.Növekedés.hu

Az országban elsőként modellt váltott Budapesti Corvinus Egyetemen gyűlt össze idáig a legtöbb tapasztalat az alapítványi működésről. Több mint két évvel a modellváltás után már az új struktúra eredményei is szépen látszanak - olvasható az egyetem közleményében.

  • Az alapítványi működés előnyeit a felvételizők is visszaigazolták: 2020-hoz képest 30%-kal emelkedett 2021-ben a Corvinus valamely alapszakját első helyen választó jelentkezők aránya.
  • Megújult az Egyetem képzési portfóliójának nagy része, nőtt az angol nyelvű szakok száma.
  • 2021-re összesen 38%-os átlagos összjövedelem-emelkedésben részesültek az Egyetem munkatársai a modellváltást megelőző időszakhoz képest, a béremelés pedig 2022-ben is folytatódik.

Soha korábban nem voltak olyan magas alapszakos felvételi pontszámok a Corvinuson, mint a tavaly júliusi ponthatárhúzáskor. Ráadásul a legkiemelkedőbb középiskolások választottak minket, nem véletlenül. Jelenleg egy teljes karrierút alatt 110 millióval több összkeresetre számíthat egy gazdasági szakon végzett corvinusos hallgató, mint az azonos szakon végzettek országos átlaga

- mondja Anthony Radev, a Corvinus elnöke. Hozzátette, azt szeretnék, hogy ha a Corvinus-ra felvett kiemelkedő képességű hallgatók egyetemi éveik alatt kizárólag a tanulmányaikra koncentrálhatnának. Éppen ezért az Egyetemet fenntartó alapítvány Kuratóriuma a régi, állami fenntartású rendszerhez képest több mint kétszeresére emelte a tanulmányi ösztöndíj legmagasabb elérhető havi összegét, amely 70 ezer forint.

A modellváltás után a Corvinus rögtön elkezdte képzési portfóliójának megújítását.

2021 őszén már mérhető hallgatói elégedettség mellett indultak el az Egyetem megújult üzleti alap- és mesterszakjai.

Tavaly év elején Magyarországon elsőként vezette be a Corvinus az akadémiai életpályamodellt, amelynek elsődleges célja, hogy az egyetem tanárai arra a területre fókuszálhassanak, ahol a legjobb teljesítményt tudják nyújtani: az oktatásra vagy a kutatásra.

Az akadémiai életpályamodell bevezetése új kutatási energiákat is felszabadított az egyetemen. A modellváltás óta ugrásszerűen nőtt a nemzetközi publikációk száma: a Corvinus kutatói több mint megháromszorozták a legmagasabb szintű, Q1 besorolású folyóiratcikkek számát

- mondja Takáts Előd, a Corvinus rektora.

Az új életpályamodell bevezetésével párhuzamosan 2021-re összesen 38%-os átlagos összjövedelem-emelkedésben részesültek az Egyetem munkatársai 2019-hez képest. A jövedelememelkedés 2022-ben is folytatódni fog.

A tavalyi évben tovább haladt a Corvinus hallgatói szolgáltatásainak fejlesztése. Jelenleg több, mint 10000 hallgató használja a saját fejlesztésű MyCorvinus mobilos applikációt, amelyet 2021-ben Minőségi Díjjal is elismertek az Év Honlapja pályázaton. Az Egyetem megújult arculata pedig elnyerte az ITM Magyar Formatervezési Díjat és a Kreatív RGB Design Award Red-díját is. Az átfogó digitalizációs törekvések és a korábbi bürokratikus, papíralapú folyamatok elhagyása a megújult Corvinus egész működését áthatja: jelenleg már az Egyetem belső szolgáltatásainak 95%-a intézhető papírmentesen.

A tavalyi év jelentős eredménye volt a Ménesi Campus tervezése és felújítási munkálatainak elindulása. Egy magas technikai felszereltségű, innovatív oktatási- és kutatóközpont jön majd létre, benne prémium minőségű vendégoktatói apartmanokkal, közösségi- és sportfunkciókkal. A felújítási munkálatok befejezése 2023 őszére várható.