Megdöbbentő legendák a karácsonyról

Hírek2021. dec. 26.B.F.

Városi legendák és mítoszok az idők kezdete óta léteznek – az év legszebb ünnepével kapcsolatban is. Lehet, hogy a Krampusz nem is az, akinek gondoltuk? És a Mikulás tényleg a Coca-Cola ügyes marketingje miatt hord piros színt?

Éles tárgyak, pénztárca, cipő - ezeket inkább ne ajándékozzuk

A legenda úgy szól, hogy balszerencsét hoz, ha bármilyen éles tárgyat, például egy ollót vagy kést ajándékozunk karácsonyra, mert „elszakítja” a barátságot.

Ugyanez igaz egyébként a nászajándékok esetében is, ilyenkor a házasság összeomlását is okozhatja.

Egy másik ajándékokkal kapcsolatos babona, hogy a pénztárca csak akkor megfelelő karácsonyi ajándék, ha van benne valami, akár például egy ötforintos – a lényeg, hogy az apró tárgy elűzi a szerencsétlenséget hozó démonokat és kísérteteket.

A legenda szerint az is balszerencsét hoz, ha valakinek egy pár cipőt ajándékoznak karácsonyra. Hogy miért? Ha cipőt kap ajándékba valaki, az arra késztetné az illetőt, hogy eltávolodjon az ajándékozó személytől.

Coca-Cola és a Mikulás

A legenda szerint az, hogy a Mikulást a mai napig pirosba öltözve ábrázolják, összefügg a Coca-Cola innovatív marketing technikáival.

Állítólag a népszerű márkánál úgy döntöttek, hogy néhány korai hirdetési kampányukban a Mikulás öltsön pirosat, mások pedig innentől kezdték mindig piros ruhában ábrázolni.

Bár sokan azt mondják, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, érthető, miért hiszik sokan, hogy a Coca-Cola hatással volt a Mikulás ma már széles körben elfogadott megjelenésére. Végül is az egyik legismertebb márkáról van szó a világon: ha ők azt mondják, hogy a Mikulás pirosat visel, ki kételkedne bennük?

Jézus és a cukorka 

Az egyik legnépszerűbb édesség karácsonykor a cukorpálca (candy cane). A legenda szerint ez a csemege igazából vallási szimbólum: a cukorka „J” alakja ugyanis Jézus nevének első kezdőbetűjére utal, a cukorka fehér színű alapja az ártatlanságára, a piros csíkozás pedig a vérére.

Kicsoda/micsoda igazából a Krampusz?

Bár a legtöbbször a Krampusz a Mikulás segédjeként van ábrázolva, az osztrák-bajor alpesi folklór szerint egy cseppet sem segítőkész, ördögi lény, aki félig kecske, félig démon, és arra törekszik, hogy karácsonykor megbüntesse a rosszul viselkedő fiúkat és lányokat. Csúnya szarvai vannak, természetellenesen sok szőr borítja, az agyarai pedig nagyon élesek. Bár a Krampusz minden bizonnyal egy kitalált lény, sokan szeretik ijesztegetni vele a gyerekeket.