Megérkezett a gazdák aratókoszorúja a Bazilikába

Hírek2022. aug. 17.Növekedés.hu

A magyar gazdák összefogását jelképezi az a díszes Aratókoszorú, amely a mai napon ünnepélyes keretek között érkezett meg a budapesti Szent István-bazilikába. Az idei búzakoszorú jellegzetessége az „esőcsiga” motívum, mely a következő évi bő esőáldást jelképezi és amelynek most különösen nagy jelentősége van a gazdák számára. Az idei év Aratókoszorúját közel egy hónapon át tartó fonással, több ezer búzaszálból készítették el hajdúnánási gazdasszonyok. Az Aratókoszorú az augusztus 20-ai Ünnepi Körmenetben is megtekinthető lesz.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében készült Aratókoszorút a szervezők képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a NAK országos alelnöke, Hajdú-Bihar megyei elnöke helyezte el a Bazilikában. Az ünnepélyes átadáson a búzakoszorút Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüskök, a Szent István-bazilika plébánosa áldotta meg. Az Aratókoszorú az augusztus 20-ai Ünnepi Körmenetben is részt vesz, de szeptember végéig megtekinthető lesz a Bazilika szentélyében is.

Jakab István a koszorú átadása mellett ünnepi beszédében elmondta, hogy az aratókoszorú elkészítése és elhelyezése immár hagyománnyá vált.

A koszorú áldozatos munkával készül, nagy tisztelettel hozták és hálásak, hogy átadhatják.

Forrás: Magyarok Kenyere

Az összefogás jelképeként a kihelyezése megmutatja a magyar gazdák elkötelezettségét és azt, hogy mindig minden körülmények között biztosítják a betevőt a magyar emberek asztalára, melyért a magyar gazdatársadalmat kiemelt tisztelet és köszönet illeti meg. A Magyarok Kenyere program keretében immár 12. éve nemcsak megtermelik a magyarság ellátásához szükséges gabonát, de ilyen vészterhes időkben is adakoznak a közösség számára, egy jobb világ reményében.

Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere elmondta, hogy

a 21. századi kihívásokra válaszolt a város a Helyi Sajátosságok szalmafonó programmal, amely keretében az aratókoszorú is elkészült és nagy megtiszteltetés számukra, hogy ismét személyesen hozhatták el és adták át a magyar gazdák és a betakarítás jelképét. A koszorú legfontosabb eleme, hogy esőcsigák díszítik: a 4 csiga a 4 égtáj és egyben az esőáldás jelképe, melyre különösen nagy szüksége volna most a gazdáknak.

Mohos Gábor plébános a koszorú átvétele kapcsán elmondta, hogy a gazdák munkája létszükség az emberek számára, és aki a földet műveli, még jobban érzi, hogy szükség van a gondviselő Isten áldására. A koszorú átvételét követően maga is kérte jó Isten áldását a koszorúra, általa a magyar gazdákra és földjeikre, és kérte, hogy a csapadék formájában is megtapasztalhassuk az Úr atyai gondoskodását.