Megkérdeztük, kell-e útlevél, aki március 29-e után utazik Angliába

Hírek2019. márc. 20.F.T.

Biztos, ami biztos, készítsük az útlevelet, ha Angliába készülünk március 29-e után.

Még nem lehet tudni, miképp végződik a Brexit. Egy biztos az kihat majd az odautazásunkra is valamiképp.

Megkérdeztük Hardy Mihályt, a Budapest Airport kommunikációs igazgatóját, hogy mi történhet a kiutazásnál 29-e után, ha nincs megegyezés: kell-e útlevél az utazáshoz. Jelenleg, mint minden Eurőpai Unió tagállamba elég a személyi vagy a jogosítvány.

Hardy azt válaszolta a Növekedés.hu-nak, hogy előzetesen semmilyen intézkedésről nem lehet tudni, esetleges megegyezés nélküli brit kilépés esetén az alapvető szabály, hogy a két ország kormánya dönt az utazási feltételekről, és ennek megfelelően kell eljárni.

Miután az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni övezetnek, ezért most is van határellenőrzés, így nem róna nagy terhet a rendőrségre, ha személyi helyett útlevelet kell kérni az utasoktól, ellenben a vámosok számára komoly kihívást jelentene, ha hirtelen kötelező vámellenőrzést kellene bevezetni.

Elvileg akár vízumkényszer is előállhatna, az azonban kizárható, hogy ezt a brit oldal alkalmazni akarná akár csak egy napig is, hisz akkor saját polgárai is ezzel szembesülnének az EU oldaláról, és gyakorlatilag beszorulnak szigetükre, hisz nem tudnának kiutazni, csak ha megszerezték a schengeni vízumot.

Az utazóknak mindenesetre azt lehet ajánlani, hogy biztos, ami biztos, tartsák kéznél útlevelüket.

Ha lejárt, vagy a közeljövőben lejár, gyorsan hosszabbítsák meg. Egy érvényes útlevél úgyis mindig jól jön, sosem tudhatjuk, mikor utaznánk mégis olyan országba, ahol eleve szükség van rá. A megegyezés nélküli brit kilépésnek elég kicsi az esélye, de ezt a minimális felkészülést mindenképpen érdemes megtenni.