Megvan az uniós olajembargó, de Magyarország fontos kivételt kap

Hírek2022. máj. 31.MTI, Növekedés.hu

Az Oroszországból importált olaj 90 százalékára vonatkozó embargóról állapodtak meg hétfőn az uniós vezetők. A behozatali tilalom azonban nem érinti a csővezetéken érkező olajat, így Magyarország, Csehország, Szlovákia és Bulgária kérése teljesült. Az olajembargó hírére a nyersolaj hordónkénti ára 122 dollár fölé emelkedett.

Megállapodás született az európai uniós tagállamok között az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, az EU ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében - jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében a soron kívüli, kétnaposra tervezett brüsszeli EU-csúcstalálkozó első munkanapját követően, kedd hajnalban.

A találkozó zárónyilatkozata szerint a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki.Charles Michel tájékoztatása szerint az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára. Az orosz olaj kivitelének tilalma "hatalmas finanszírozási forrást vág el" Moszkva hadigépezetétől - húzta alá.

Kapacitásnövelés kell Magyarország olajellátásához

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte a megállapodást, és közölte: a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni.Sajtótájékoztatóján az uniós bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy a fennmaradó - elsősorban a Barátság kőolajvezetéken érkező - mintegy 10 százalékról is hamarosan megegyezés születik a tagállamok egyetértésével.

Ursula von der Leyen úgy vélte, hogy a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével. A kapacitásnöveléshez szerinte mintegy 45-60 napra lehet szükség, valamint "némi beruházásra", köztük a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozására. Elmondása szerint Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy a más forrásból származó olaj felhasználására álljon át.

Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásokat követően elmondta:

Olyan megállapodást hoztunk tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat.

Hangoztatta: "Megvédtük a rezsicsökkentést, sikerült visszaverni az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon".

Az olajembargóról szóló hírek hatására az elmúlt 5 napban hét százalékkal emelkedett a nyersolaj ára, a Brent olajfajta hordónkénti ára átlépte a 122 dolláros szintet. Idén már 55 százalékkal drágult az olaj ára.

Az olajembargó leginkább a Barátság kőolaj vezetéken olajat importáló Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Bulgáriát érinti hátrányosan, melyek az uniós átlagnál jóval magasabb arányban szorulnak rá az orosz olajra - ezért volt szükség a kivételre.

Magyarország az olajimportának 60 százalékát Oroszországból szerzi be, a gáz esetében ez a függés még nagyobb, 85 százalék körüli - emeli ki az olajembargóról szóló elemzésében az AP hírügynökség. Az EU összes országát nézve az gázimport 40 százaléka, az olaj 25 százaléka érkezik Oroszországból, utóbbi nagy részben kikötőkön keresztül.

Gabonaexport, Sberbank

Az Európai Unió új szankciós csomagja "más kemény intézkedéseket is tartalmaz", köztük azokat, amelyekkel a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját kizárják a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatásának betiltásáról rendelkeznek, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket a megszorító intézkedések hatálya alá vonják.

Charles Michel üzenetében - Vlagyimir Putyin orosz elnököt megszólítva - azt írta: nem a szankciók, hanem az Ukrajna elleni orosz háború akadályozza az élelmiszerek szállítását, veszélyeztetve ezzel az élelmiszer-biztonságot. Több mint 20 millió tonna gabona vesztegel Ukrajnában Oroszország aknái és háborúja miatt - emelte ki."Meg kell állítanunk a háborút, és helyre kell állítanunk a globális élelmiszer-ellátási láncokat" - fogalmazott az európai tanácsi elnök, és felszólította a Kremlt arra is, hogy hagyjon fel a hírek hamisításával.

Michel kijelentette azt is: az Európai Tanács, valamint a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) továbbra is segíti Ukrajnát azonnali likviditási szükségleteinek kielégítésében. A tanács továbbá készen áll arra, hogy 9 milliárd eurós támogatást nyújtson Kijevnek. "Erős és konkrét támogatást jelent ez Ukrajna újjáépítéséhez" - tette hozzá.