Megvan, hogyan számították ki a háború miatti gazdasági veszteségünket, amiről Orbán Viktor beszélt

Hírek2023. jan. 27.Növekedés.hu

A háború és a szankciók nélkül 2023-ra 80 256 milliárd forint GDP adódott volna, míg háborúval és kormányzati segítség nélkül 76 582 milliárd forint lenne a GDP idén, ebből adódik az a veszteség, amelyet Orbán Viktor bejelentett.

A miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában elhangzott, hogy idén Magyarország a háború és a szankciók miatt 3674 milliárd forintot veszít, azaz a GDP volumene ezek nélkül ennyivel lenne magasabb.

A háború és a magyarok által elutasított, elhibázott szankciók több szálon negatív irányban befolyásolják az egész európai gazdasági teljesítményt: magasabb alapanyag- és energiaárak, nagyobb kormányzati kiadások, illetve ehhez kapcsolódóan beruházások elhalasztása, alacsonyabb külső kereslet - olvasható a Makronóm Intézet elemzésében.

Mivel sem a háborúnak, sem a szankcióknak nincs vége, ezért célszerű a gazdasági előrejelzéseket és várakozásokat alapul venni. Ezt tette a német IW gazdaságkutató intézet, amely Németországra számolta ki a háború és a szankciók gazdaságra gyakorolt hatásait. 

Ezt a modellt alapul véve számszerűsítette a Makronóm Intézet a háború és a szankciók magyar gazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatásait. 2021 májusában 2022-re 5,2, 2023-ra pedig 4,1 százalékos növekedést várt a kormányzat a piaci előrejelzésekkel összhangban.

A mostani várakozás ennél kedvezőtlenebb, rendre 4,5, illetve 1,5 százalék 2022-re és 2023-ra. Ugyanakkor ez még mindig kedvezőbb, mint amennyit a magyar gazdaság alapvetően a háború és a szankciók miatt veszítene.

Szakértői becslésünk szerint ugyanis a kormány célzott támogatásai, többek között a mintegy 3 000 milliárd forintnyi olcsó fejlesztési célú forrást biztosító gazdaságpolitikai intézkedései, úgy mint az Energiaintenzív kkv támogatási program, a Gyármentő Program, a megújult Széchenyi Kártya Program és Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a 2022-es növekedést a háborúval és szankciókkal sújtotthoz képest 0,5 százalékponttal, a 2023-ast pedig 1,5 százalékponttal javítják. 

Az árváltozás hatásait kiszűrve, vagyis mindkét esetben az aktuálisan várt GDP-deflátorokkal számolva, így a háború és a szankciók nélkül 2023-ra 80 256 milliárd forint GDP adódott volna, míg háborúval és kormányzati segítség nélkül 76 582 milliárd forint lenne a GDP.  A két várakozás eltérése az említett 3 674 milliárd forint, vagyis az idénre prognosztizált GDP 4,8 százaléka, ennyi tehát az az összeg a német módszertan szerint, amelytől a magyar gazdaság elesik a háború és a szankciós politika nyomán 2023-ban.