Melyik országban van a legtöbb női feltaláló?

Hírek2019. dec. 7.Növekedés.hu

Az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a nők által jegyzett szabadalmi bejelentések aránya. 1998 és 2017 között a női feltalálók aránya majdnem a duplájára nőtt: 6,8 százalékról 12,7 százalékra emelkedett.

A szabadalmak túlnyomó többségét a férfiak nyújtják be, dacára annak, hogy egyre több a nők által bejegyzett szabadalom. A nemek egyensúlyától tehát még messze vagyunk – derül ki az Egyesült Királyság szellemi tulajdoni hivatalának összeállításából.

1998 és 2017 között a női feltalálók aránya majdnem a duplájára nőtt: 6,8 százalékról 12,7 százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan 12 százalékról 21 százalékosra bővült azoknak a szabadalmi beadványoknak az aránya, amelyeken a szellemi tulajdonosok között legalább egy hölgy neve szerepel.

Az egyes tudományos vagy technológiai ágazatokban jelentősen különbözik a nők reprezentációja.

Míg a biotechnológia, a gyógyszeripar vagy a szerves kémia területén például magas a női arány, addig a gépiparban nagyon kevés a női szabadalomtulajdonos.

Néhány országban azonban viszonylag magas a női feltalálók aránya. A top mezőnyt jellemzően a fejlődő afrikai és ázsiai államok alkotják: a nyugat-afrikai Togo államban például 57,14 százalékos a női feltalálók aránya. Ezután egy kelet-afrikai ország, Uganda következik a listán 44,55 százalékkal.

Az európai országok közül ebben a rangsorban Lettország fért fel a harmadik helyre 39 százalékkal, míg Grúzia közel 29,56 százalékkal a tizedik helyen áll.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság neve mellett 10 százalék körüli arányok szerepelnek, előbbi a 110. helyet, utóbbi a 120. helyet szerezte meg.