Ennyi a különbség nálunk a férfi és női bérek között

Elemzések2019. márc. 17.Növekedés.hu

Magyarország jól szerepel a világ bérkülönbségeit összehasonlító OECD-listán. Dél-Koreában és Japánban a legnagyobb a fizetések közötti szakadék, a legegyenlőbbnek pedig Románia számít.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján Magyarországon 9,4 százalékkal keresnek többet a férfiak, ezzel a számmal a térségbeli országok között - Lengyelországgal fej-fej mellett - a középmezőnyben helyezkedünk el.

A poszt-szocialista országok között Romániában a legkisebb, mindössze 1,5 százalék az eltérés a férfiak és a nők közti bérezésben, a második legjobb helyen pedig Szlovénia áll.

Nálunk rosszabbul szerepeltek a szlovákok, ahogy az osztrákok és a csehek is – mintegy 15 százalékos bérkülönbséggel. Európán belül egyébként Észtország, Anglia, Ausztria és Németország vezeti a listát.

Dél-Koreának kellene a legnagyobb változást elérnie: a koreai nők 34,6 százalékkal keresnek kevesebbet. A probléma más ázsiai országban is kimagasló. A differencia Japánban 24,5 százalék volt 2017-ben.

A bérkülönbségek az Egyesült Államokban és Kanadában is magasnak (18 százalék) számítanak, az OECD listáján tehát nem lehet a gazdag és a kevésbé gazdag országok mentén, sem pedig az északi vagy déli besorolás szerint összefüggést találni a női fizetések elmaradásában. A jövedelmi egyenlőtlenségekkel azonban sokkal inkább kimutatható összefüggés.