Miért hozhat nekünk a 16+1 kezdeményezés?

Hírek2018. nov 9.Növekedés.hu

A 16+1 kínai kezdeményezés jegybankári csúcstalálkozójának apropóján megnéztük, mit profitálhat Magyarország a 16 közép-kelet-európai volt szocialista országot egy blokként kezelő kapcsolatból, és mi kell ahhoz, hogy mi is hídfőállás lehessünk Kína számára az Új Selyemút kiépítésekor.

Első látásra inkább Kína érdeke az öt évvel ezelőtt életre hívott úgynevezett 16+1 kezdeményezés, amely 16 közép-kelet-európai állammal fonja szorosabbra a gazdasági kapcsolatokat, ám a Pekingből érkező befektetések és az épülő Új Selyemút jó lehetőséget is teremthet a térség, így Magyarország számára is. Pozitívumként hozható fel, hogy

Peking számára a régiónk, különösen a V4 formáció gazdasági szempontból felértékelődött az utóbbi években.

Ennek egyik oka a 2013-ban meghirdetett Egy Övezet Egy Út (OBOR) kezdeményezés, más néven az Új Selyemút számára a visegrádiak geopolitikai elhelyezkedése, mivel megkerülhetetlenek a nyugat-európai piacokhoz jutáshoz.

A kínai exportőrök által eddig leginkább kihasznált átjáró az EU-ba jelenleg a Lengyelország és Fehéroroszország határán lévő Breszt, de a már korábban kínai kézbe került Pireusz kikötőjéből induló Észak-Dél szállítási útvonal kiépítésekor Magyarország szerepe kulcsfontosságú lehet. forrás: PAIGEO, Csizmadia Norbert

Az általában hosszú távú projektekben gondolkozó és tervező kínaiaknál sokat számít az is, hogy
a térségünk 2012 után az uniós átlagnál jóval gyorsabb gazdasági fejlődést mutat, miközben a pénzügyi egyensúly fenntartható.
A 16 tagállamból 11 uniós tag: a V4-eken kívül Horvátország, Szlovénia, Észország, Lettország, Litvánia, Románia, és Bulgária. Továbbá Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Makedónia, és Albánia tartozik a kezdeményezéshez, ezeknek az államoknak leginkább az Észak-Dél irányú kereskedelmi útvonalak miatt van jelentőségük Peking számára.

Nem véletlen az sem, hogy a 16+1-et Peking pont az Új Selyemút bejelentése előtti évben hozta tető alá, azóta minden évben egy tagállam fővárosában tartottak csúcstalálkozót a kezdeményezéshez tartozó országok miniszterelnökei, tavaly Budapest adott otthont a találkozónak.

Az alábbi infografikán láthatóak az országcsoport fő gazdasági adatai:

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.