Miért hozhat nekünk a 16+1 kezdeményezés?

Hírek2018. nov. 9.Növekedés.hu

A 16+1 kínai kezdeményezés jegybankári csúcstalálkozójának apropóján megnéztük, mit profitálhat Magyarország a 16 közép-kelet-európai volt szocialista országot egy blokként kezelő kapcsolatból, és mi kell ahhoz, hogy mi is hídfőállás lehessünk Kína számára az Új Selyemút kiépítésekor.

Első látásra inkább Kína érdeke az öt évvel ezelőtt életre hívott úgynevezett 16+1 kezdeményezés, amely 16 közép-kelet-európai állammal fonja szorosabbra a gazdasági kapcsolatokat, ám a Pekingből érkező befektetések és az épülő Új Selyemút jó lehetőséget is teremthet a térség, így Magyarország számára is. Pozitívumként hozható fel, hogy

Peking számára a régiónk, különösen a V4 formáció gazdasági szempontból felértékelődött az utóbbi években.

Ennek egyik oka a 2013-ban meghirdetett Egy Övezet Egy Út (OBOR) kezdeményezés, más néven az Új Selyemút számára a visegrádiak geopolitikai elhelyezkedése, mivel megkerülhetetlenek a nyugat-európai piacokhoz jutáshoz.

A kínai exportőrök által eddig leginkább kihasznált átjáró az EU-ba jelenleg a Lengyelország és Fehéroroszország határán lévő Breszt, de a már korábban kínai kézbe került Pireusz kikötőjéből induló Észak-Dél szállítási útvonal kiépítésekor Magyarország szerepe kulcsfontosságú lehet. forrás: PAIGEO, Csizmadia Norbert

Az általában hosszú távú projektekben gondolkozó és tervező kínaiaknál sokat számít az is, hogy
a térségünk 2012 után az uniós átlagnál jóval gyorsabb gazdasági fejlődést mutat, miközben a pénzügyi egyensúly fenntartható.
A 16 tagállamból 11 uniós tag: a V4-eken kívül Horvátország, Szlovénia, Észország, Lettország, Litvánia, Románia, és Bulgária. Továbbá Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Makedónia, és Albánia tartozik a kezdeményezéshez, ezeknek az államoknak leginkább az Észak-Dél irányú kereskedelmi útvonalak miatt van jelentőségük Peking számára.

Nem véletlen az sem, hogy a 16+1-et Peking pont az Új Selyemút bejelentése előtti évben hozta tető alá, azóta minden évben egy tagállam fővárosában tartottak csúcstalálkozót a kezdeményezéshez tartozó országok miniszterelnökei, tavaly Budapest adott otthont a találkozónak.

Az alábbi infografikán láthatóak az országcsoport fő gazdasági adatai: