Miért számít valóban történelmi lépésnek a Trump - Kim Dzsong Un találkozó?

Hírek2018. jún 12.Növekedés.hu

Többek között a Koreai-félsziget atommentesítéséről is megállapodott Donald Trump és Kim Dzsong Un a mai szingapúri csúcstalálkozójukon. Összeszedtük, miért történelmi jelentőségű a találkozó ténye és a megállapodás, amely az 1953-as koreai tűzszünet után végre békemegállapodást hozhat. 
Az amerikai-kínai kapcsolatok szempontjából is fontos állomás a csúcstalálkozó. (fotó: AFP)  Minden jel arra utal, hogy kézzelfogható eredményt hozhat Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai elnök szingapúri csúcstalálkozója. A két politikus 12 másodperces kézfogása már önmagában történelmi pillanatnak számít,

mivel egyetlen hivatalban lévő amerikai elnök sem találkozott még az észak-koreai ország vezetőjével, ami az 1953-as tűzszünet után 11 amerikai elnökre vonatkozik.
A 41 percig tartó négyszemközti beszélgetés előtt Trump még elmondta, biztos benne, hogy a találkozó sikeres lesz, míg Kim úgy fogalmazott, hogy nem volt könnyű idáig eljutni, „de sikerült túllépni, és most itt vagyunk”. A találkozó után Kim a béke "bevezetőjének" nevezte a tárgyalást, amivel az amerikai elnök egyetértett.
A közös nyilatkozat a két szignóval. (fotó: AFP)

Újságírói értesülések szerint a két vezető közös nyilatkozata 3 témakörrel foglalkozik:
  • a Koreai-félsziget atommentesítésével,
  • a koreai háborút lezáró békeegyezménnyel,
  • és az USA és Észak-Korea közötti diplomáciai kapcsolatok rendezésével.
A dokumentumban szerepel a "béke és a jólét" ígérete, valamint a Koreai-félsziget "teljes nukleáris leszerelése". 

Történelmi megbékélés következhet? (fotó: AFP)

Az emberi jogok megsértésének ügye nem került napirendre, főként azért nem, mert az Egyesült Államok attól tart, hogy ha szóba kerülnek a tömeges jogsértések, Phenjan megszakítaná a párbeszédet. Becslések szerint 90-120 ezer politikai foglyot tartanak fogva a négy nagy észak-koreai munkatáborokban. A találkozó eddigi legjobb mondatát állítólag egy fotós hallotta az észak-koreai elnöktől, aki azt mondta Trumpnak, miközben a szingapúri szálloda folyosóján sétáltak, hogy:
„Sok ember a világon úgy gondolja majd, hogy ez egy kitalált jelenet egy sci-fi filmből ”
legalábbis a The Guardian beszámolója szerint.
A csúcstalálkozó nem csak a Koreai-félsziget atommentesítése szempontjából fontos, hanem az amerikai-kínai és az amerikai-orosz enyhülés egyik jeleként is értelmezhető. Nem véletlen, hogy a szingapúri csúcs előtt nem sokkal az észak-koreai vezető Pekingbe utazott egyeztetni, illetve Phenjanban fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert.

A koreai konfliktus főbb eseményei időrendben 1948-tól


Fotó: Wikipédia

1948: A megszállási övezetek mentén Korea kettészakad

1950 - 1953: Koreai háború

1953: A felek tűzszünetet kötöttek, kisebb változtatásokkal helyreállítva az 1950 előtti határokat, Korea továbbra is megosztott maradt.

1985: Phenjan csatlakozott az atomsorompó-egyezményhez, de ezzel egy időben kezdte el kifejleszteni nagy hatótávolságú rakétáit, majd egy újabb atomreaktort épített, amely már képes volt uránt is dúsítani.

1994: Észak-Korea bejelentette, beszünteti atomprogramját, cserébe olyan reaktorokat építhet, ahol csak békés célú, fegyverré át nem alakítható plutónium előállítása folyhat.

1998: Észak-Korea kilövi az első hosszú hatótávolságú rakétáját

2000: Az első csúcstalálkozó a két Korea között

2003: Észak-Korea kilép az atomsorompó egyezményből

2006: Észak-Korea elvégzi az első nukleáris tesztjét a föld alatt

2009: Észak-Kora sikeres nukleáris kísérletet hajt végre, és kipróbál egy rövid hatótávolságú rakétát

2011: Kim Dzsong Un lett Észak-Korea vezetője

2013: Észak-Korea újabb föld alatti kísérleti atomrobbantása

2016: Észak-Korea ismét atomfegyvert tesztelt

2018. március vége: Kim Dzsong Un találkozója Hszi Csin-ping kínai vezetővel Pekingben

2018: április 21-e: Észak- és Dél-Korea-csúcstalálkozó: Kim Dzsong Un megígérte a nukleáris fegyverkezési programja felfüggesztését.

2018. május eleje: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Phenjanban tárgyalt észak-koreai vezetőkkel, majd három amerikai állampolgárságú foglyot engedett el Phenjan

2018. június 6-a: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Phenjanban tárgyalt Kim Dzson Unnal, aki meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Észak-Koreába, a találkozóra szeptemberben kerülhet sor.  


A témában korábban itt írtunk:

Történelmi megbékélés 70 év után: Miért most?

Mit várhatunk Kim Dzsong Un és Trump találkozójától? 

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.