Óriásbotrány készülődik az bankszektorban

Hírek2018. dec 26.Növekedés.hu

A Deutsche Bank, a Crédit Agricole, a Credit Suisse és egy negyedik globális bank árbevétele egytizedének megfelelő büntetésre számíthat, ha beigazolódnak a vádak. Az Európai Bizottság (EB) azzal vádolja az említett bankokat, hogy manipulálták a több ezer milliárd dolláros államkötvény piacot. Az EB illetékes hatósága jó három éve vizsgálódik. A botrány akkor pattant ki, amikor befejezték a vád anyagainak összeállítását és a gyanúsítottak elé tárták, hogy azok védekezhessenek. Az EB nem nevezte meg a bankokat, de a Deutsche Bank, a Credit Suisse és a Crédit Agricole elismerte, hogy érintettek az ügyben. Egy negyedik bank, a Bank of America korábban csak annyit közölt, hogy a hatóságok információkat kértek tőlük kötvénykereskedelmi gyakorlatukkal kapcsolatban. Az ügybe belekeveredett a japán Nomura is, ők viszont közölték, hogy nem tartoznak az érintett négy bank közé. A Deutsche Bank közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal, a Credit Suisse reakciója csupán annyi volt, hogy egyetlen munkavállalójuk kapcsolódik az esethez, aki viszont még 2016-ban elhagyta a céget. A nyomozásba később beszálltak a brit és az amerikai pénzügyi felügyeleti hatóságok is. A vádak szerint 2009 és 2015 között a négy bank bizalmas piaci információkat osztott meg egymással, továbbá viszonteladói árakat is egyeztetett a dollárban kibocsátott államkötvényekkel, valamint a szupranacionális szervezetek által kibocsátott kötvényekkel kapcsolatban. (Utóbbiak közé például a Világbank, vagy az európai kormányzati ügynökségek által kibocsátott értékpapírok tartoznak.) A megállapodásokról folyó megbeszéléseket online chatszobákban bonyolították le, vagyis kerülték a céges levelezőrendszerek használatát. Ez arra utal, hogy az elkövetők tisztában voltak tettük törvénytelenségével. Ha a bankok nem tudják tisztázni magukat, hitelességükkel, valamint szakértők szerint éves árbevételük akár egytizedével is fizethetnek tetteikért.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.