Nagy Márton: Elbocsátások jönnek, teljes iparágak szűnhetnek meg

Hírek2022. szept. 30.Sz.A.

A hazai vállalatok egyharmada már most nem tud normális menetben működni a magas energiaárak miatt, a vállalatok többsége elbocsátásokat tervez. Az energiaintenzív ágazatokban vállalati összeolvadások jönnek, teljes iparágak szűnhetnek meg, leépítések jönnek Európában, ahol a versenyképesség ramaty állapotban van - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Az Európai Unió már korábban is nagyon alacsony versenyképességgel rendelkezett, a globális GDP-hez a hozzájárulása évek óta csökken - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Summit rendezvényén a versenyképességről szóló előadásában.

Európa a digitális transzformációt nem végezte el időben, és nem a digitális, infokommunikációra épülő iparra helyezte a hangsúlyt, ezért lemaradt a versenyképességben.

A világ 100 legnagyobb cége között ma már csak 6-7 európai cég van a korábbi 20-25 helyett. Emellett Európa mint pénzügyi központ is kiszorul, idén a tíz legnagyobb globális központ között már nem szerepel európai nagyváros - fogalmazott a miniszter.

Európa a szankciókkal a saját versenyképességét a padlóra küldi, az utolsó utáni pillanatban vagyunk ahhoz, hogy javítsuk a versenyképességet, amely ramaty állapotban van. Ha ez nem történik meg, Európa eltűnik 

- fogalmazott Nagy Márton.

A lemaradás másik oka, hogy az európai áramár az amerikaihoz képest 6-7 szer magasabb, a gáz ára az amerikaihoz képest 10-szeres.

Az áram és a gáz ára Ázsiában is sokkal alacsonyabb, mint Európában.

Miközben az európai gázárak többszörösére drágultak, az amerikai gázárak alig változtak a háború kitörése óta. 

Ezért az USA-ban az infláció a túlhevültségből fakad, az európai az energiaválságból 

- emelte ki a miniszter.

Mint mondta, az energiaválság többek között az autóiparban is lecsapódik, beépül az autók árába, 

"Amerika röhög a markában, a Ford a király, a BMW pedig szenved".Ilyen gyors energiadrágulást nem képest lekövetni Európa, ehhez fejlesztések kellenek, amihez idő kell, ezalatt pedig fontos piacokat veszít Európa.

A magas energiaárak a hosszú távú versenyképességet is lerombolják, így lassan elvérzünk a szankciók miatt

- tette hozzá.

A dollár erősödik, az euró gyengül, ez az egyetlen, ami javíthatja az európaiak versenyképességét az exportpiacokon, ugyanakkor

az inflációt az USA más országokba exportálja a dollár erősödése révén.

Az erős dollár korszakában vagyunk

A gázpiac romlása is erősíti a dollárt az euróval szemben, emellett a piac recessziót jelez az európai gazdaságoknak. A tőzsdeindexek azt mutatják, hogy az európai tőzsdék nagyobbat esnek, vagyis

a tőzsdék elkezdték árazni, hogy az európai versenyképesség csökken, ezért az európai cégek jelentősen veszítettek értékükből

- tette hozzá Nagy Márton.

Központi koordináció nélkül a gazdasági szektorok Európán belül kiszoríthatják egymást, egyes országokban teljes iparágak szűnhetnek meg.

Ezzel párhuzamosan a piaci koncentráltság növekedhet. Összességében a mérethatékonyság fog előtérbe kerülhet, enélkül az uniós vállalatok kiszorulhatnak a globális piacról.

A németek rengeteg pénzzel segítik a vállalataikat, mert megtehetik, olcsóbban tudják ugyanis finanszírozni az államot, és alacsonyabb az államadósságuk.Kiemelte: jobban vészelheti át a válságot az ország, amelyik

  • gazdagabb,
  • olcsóbb energiával rendelkezik, 
  • ahol kisebb az energiaintenzív iparágak súlya.

Nagy Márton hansúlyozta: a mérethatékonyság nagyon számít a versenyképesség terén, ezért "egymást fogjuk bekebelezni".

Kialakul egy vállalati koncentráció Európában, a megerősített német cégek lenyelik a többi céget

mondta.

Több lesz az energiaköltség, mint a bérkiadás

Jövőre a többszörösére emelkedő energiaköltségek már elméleti szinten meghaladhatják a munkaerőköltségeket a vállalati szektorban: az összes költség 11 százaléka lesz az energia, a munkaerő intenzitás pedig 8 százalék körül alakulhat az egész vállalati szektor átlagát nézve. 

A leginkább energiaigényes ágazatokban az energiaintenzitás elérheti a 100 százalékot, ez teljes csődöt, bezárást jelenthet.

Kiemelte: a hazai kkv-szektorban a vállalatok felének nincsen megkötött gázszerződése, ezen belül a mikrovállalatoknál ez az arány 70 százaléka, miközben a nagyválallatoknál 90 százaléknak van szerződése

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felmérése szerint a hazai vállalatok harmada már most sem tudja fenntartani a normál működését a vállalatok többsége már a közeljövőben elbocsátásokat fog kezdeményezni.

Ezt nevezik recessziónak

- fogalmazott a miniszter.

Ezért a kormány több intézkedést is tesz:

  • munkahelyvédelmi programokat indít,
  • az energiaköltségeket támogatja, a kiadási növekmény felét kifizetik 3 hónapra,
  • az energiahatékonysági beruházásokat támogatják
  • gyármentő programokat indítanak, az 50-100 legnagyobb feldolgozóipari nagyvállalat beruházásainak támogatására az Ideiglenes Válságkezelési Keretből.

- Új korszak következik: már azt kell nézni, hogy egységnyi GDP-t kit tud olcsóbb energiából előállítani, az eddigi munkaerő költség- GDP aránynál ez a mutató most fontosabbá válik - tette hozzá Nagy Márton.