Nagyon alacsony a nők aránya a vezetők körében Magyarországon - kampány indul a változásért

Hírek2023. márc. 7.Növekedés.hu

Tizenkét cég hazai első számú vállalatvezetőivel indít figyelemfelhívó programot a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF). A “Vállalatvezetők az egyensúlyért” elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a női döntéshozók jelenlegi, 10,5 százalékos aránya hazánkban növekedjen és 2026-ra elérje az uniós szinten elvárt, minimum 33 százalékot.

Az Európai Parlament 2022-es irányelve szerint az igazgatói pozíciók legalább 33 százalékát nőknek kellene betöltenie, ehhez képest Magyarországon azonban továbbra is kiemelkedően alacsony a női vezetők aránya. A HBLF március 7-én induló kampányában hat női és hat férfi vállalatvezető vállalt nagyköveti kiállást azért, hogy több női vezető legyen. A résztvevő vezetők az üzleti élet különböző szektoraiból érkeznek, az egy évig tartó együttműködésük során pedig lehetőségük nyílik tanulni egymástól, vállalataik jó gyakorlataiból. Konferenciákon való közös fellépéssel, közösségi média megjelenéssel párbeszédet kezdeményeznek annak érdekében, hogy társadalmunk összetétele (nem, életkor, tapasztalat, nemzetiség tekintetében) visszatükröződjön a vezetőségekben.

Mi a HBLF-nél az összefogásban hiszünk, sok év tapasztalata mutatja, hogy együtt messzebbre juthatunk. A női vezetők számának növekedése az igazgatóságokban, üzleti döntéshozó testületekben elősegíti a fenntartható fejlődést és üzletileg is előremutató. A sokszínűség hozzájárul a tehetség bevonzásához és megtartásához, a vásárlói igények megértéséhez, termékfejlesztéshez és egy konstruktív párbeszéd kialakításához a társadalmi szereplőkkel

- mondta el a kampány kapcsán Istenesné Solti Andrea, a Shell Hungary Zrt. Country Chairje, valamint a Hungarian Business Leaders Forum elnöke.

Mi a cégcsoportnál a jövőt formáljuk. Mindez azonban elképzelhetetlen a tehetséges, elkötelezett és innovatív kollégáink nélkül. Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk nincs üvegplafon, mindenki számára ugyanazok a lehetőségek adottak, a fejlődésnek csak az egyén motivációja szabhat határt

– tette hozzá Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, aki Solti Andreával közösen dolgozik majd a kampány során.

Amikor egyenlő esélyeket adunk mindenkinek, akkor csak a tehetség, az elért eredmények és az oda vezető út számítanak, mi ebben hiszünk. Ezért lehetséges, hogy a jelenlegi vezetői testületünkben egyenlő arányban vannak férfi és női vezetők, amire különösen büszke vagyok. Bízom benne, hogy mind a vállalatunk jó gyakorlata, mind pedig a HBLF kezdeményezése arra sarkallja majd a vállalatokat, hogy azonos lehetőségeket biztosítsanak minden kollégájuknak

- fogalmazott Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója.

Azt gondolom, hogy a sokszínűség többszörösen megtérülő befektetés: nő az innovációs potenciál, a változástűrő képesség és hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük ügyfeleinket, munkáltatóként pedig stabilan őrizzük pozíciónkat.  Büszkén mondhatom, hogy vállalatunknál az esélyegyenlőség és a sokszínű vezetés megteremtése már nem csupán vízió, hanem bizonyítottan a sikerünk egyik alapja

- hangsúlyozta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, aki Vidus Gabriellával dolgozik majd a kampányban, a következő egy évben.

A HBLF - Vállalatvezetők az egyensúlyért kezdeményezés nagykövetei, akik együtt fognak dolgozni:

  • Istenesné Solti Andrea (Shell Hungary Zrt.) és dr. Szászi István (Bosch);
  • Pais Mónika (Diageo) és Rózsai Rezső (KPMG);
  • Vidus Gabriella (RTL Magyarország) és Rékasi Tibor (Telekom);
  • Topolcsik Melinda (Bridgestone) és Pálinkás Zsolt (Tesco); 
  • Heiszler Gabriella (Spar) és Málnay B. Levente (AMC);
  • Veronika Sparanova (Citi) és Nikos Zois (Heineken).

Az EU terveinek eléréséhez a HBLF már konkrét megoldást is kínál az XMENTOR Programjával, ami egy évek óta jól működő képzés a női vezetők számára. Ettől az évtől a HBLF elindítja a HBLF Xmentor Executive programot, amely mentoráláson túl workshopokkal támogatja a board szerepre készülő női vezetőket.

A képzésről részletesebb információk ezen a linken találhatóak.