Teljes a politikai káosz Rómában, Berlusconi ismét kulcsfigura

Elemzések2022. jan. 24.Sz.A.

Ma választ köztársasági elnököt az olasz törvényhozás és a tartományok képviselői. Az egyetlen biztos jelentkező a jelenlegi egységkormányt vezető Mario Drgahi kormányfő, akinek távozásával újabb kormányzati káosz jöhet. A jobbjözép pártok ezért szeretnék Draghit kormányfőként megtartani, ennek érdekében Silvio Berlusconi nem is vállalta a köztársasági elnökjelöltséget, amiért viszont ma benyújtja a számlát.

Ma választ köztársasági elnököt Olaszországban egy ezerfős grémium, melynek a tövényhozás két háza a régiók képviselői a tagjai.

A most leköszönö Sergio Mattarella elnök helyére Mario Draghi miniszterelnököt tartják a legesélyesebbnek, távozása a kormány éléről azonban újra káoszt hozhat az olasz politikába egy gazdaságilag roppant nehéz időszakban.

Az Európai Központi Bank elnöke ugyanis egy évvel ezelőtt maga mögé tudta sorakoztatni a politikai pártok zömét, kabinetjében előtérbe kerültek a szakértők, és jelentős előrelépések történtek a gazdasági helyreállításban.

Draghi helyett nincs közös kormányfő-jelölt

A járvány miatt is válságba zuhant olasz gazdaságban reformokat indított el, és a 2018-as parlamenti választások alapján létrejött parlamenti többségbe bevonta a jobbközép pártokat is egyetlen kivétellel. Egyedül a Giorgia Meloni vezette Olaszország Testvérei (Fratelli d'Italia) nem vesz részt a jelenlegi kormányban.

A lakosság körében is magas elfogadottsággal rendelkező 74 éves Draghi azonban - a jelek szerint - belefáradhatott a napi politikai csatározásokba, és békésebb vizekre evezne, erre tökéletesen megfelelne a köztársasági elnöki poszt.

Csakhogy távozása - egy hiteles, elfogadott helyettes hiánya miatt - kormányválságot hozna, esetleg előrehozott választásokat.

Ismét Berlusconi mozgatja a szálakat

Draghi mellett a másik esélyes a köztársasági elnöki posztra a 85 éves Silvio Berlusconi lett volna, aki önmagát korábban "elpusztíthatatlannak" nevezte, és most is ő mozgatja a szálakat a háttérből.

Ma kiderül, valójában mit kért cserébe azért, hogy ne jelöltesse magát a köztársasági elnöki posztra, aminek azért is van súlya, mert felsorakoztak mögé a jobbközép pártok.

Berlsuconi az elmúlt két évben komoly szívproblémákkal küzdött, többször került kórházba, majdnem belehalt a Covidba.

Felépülése remekül sikerült: 2020-ban új barátnőt hódított meg, a nála 54 évvel fiatalabb Marta Fascina Forza Italia képviselő személyében, tele van tervekkel és optimizmussal.

Pártja, a Forza Italia 7-8 százalékos támogatottsággal rendelkezik, de - az eddigi jelek szerint - felsorakozott mögé több jobbközép párt is, úgyhogy nem lett volna esélytelen a versenyben.

Berlusconi jelenleg az Európai Parlament Néppárti frakciójában tevékenykedik az EP legidősebb képviselőjeként, és gőzerővel szervezte kampányát a 7 éves köztársasági elnöki posztra. Ez azonban csak politikai ütőkártya volt a kezében, hogy a köztársasági elnöknél jóval nagyobb hatalmat gyakorló kormányfő személyébe beleszólhassanak.

Ma bármilyen forgatókönyv lehetséges

Ha Draghi utódlásáról nem sikerül az egyeztetés a széthúzó balközép pártok körében, akkor bármi elképzelhető, végső soron a jobbközép pártok bármelyik jelöltje is befutó lehet.

Nem világos az sem, kit támogatna egyértelműen az Öt Csillag Mozgalom, amely a legtöbb képviselőt adta a 2018-as választásokon, azóta viszont sokat romlott a támogatottsága.

A legnépszerűbbnek számító jobbközép pártok számára pedig most sokkal fontosabb a jelenlegi kormánykoalíció életben tartása, vagyis Draghi miniszterelnökségének folytatása a 2023-as parlamenti választásokig, elsősorban a gazdasági kilábalás miatt.

Az új köztársasági elnök személyéről több fordulóban szavaznak ma délutántól, a negyedik próbálkozásban már elég a szavazatok minősített többsége is.

Ha nem sikerül dűlőre jutni a kormányfő személyéről, és így választják meg Draghit köztársasági elnöknek, akkor újabb kormányválság jöhet Olaszországban.