Nobel-díjas tudóssal nyitották meg a BME tanévét

Hírek2022. szept. 2.Növekedés.hu

5000 új elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). A tanévnyitó ünnepségen Sir Konsztantyin Novoszelov, a Manchesteri Egyetem Nobel-díjas professzora a BME szenátusa és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által odaítélt Neumann János professzori címet vette át.

Czigány Tibor rektor beszédében köszöntötte az új, elsőéves hallgatókat. Mint mondta: „a Műegyetem büszke arra, hogy az ország legjobb középiskolás diákjai jelentkeznek ide, akiket kezdettől fogva egyenrangú kollégaként kezelünk.” Hozzátette:

Önök idén indulnak el azon az úton, amelyen egykor Gábor Dénes, Oláh György és Wigner Jenő, korábbi Műegyetemi diákok, akik teljesítményüknek köszönhetően Nobel-díjat kaptak.
A tanévnyitó ünnepségen részt vett Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki kiemelte:

Azoknak, akik erre a gyönyörű pályára készülnek bizonyára erős vonzást jelent az, hogy a mérnöki tudományok milyen meghatározó szerepet játszanak a modern világ és benne hazánk életében, boldogulásában. Fontos, hogy a mérnöknövendékek személyes érvényesülésük mellett a társadalom és a nemzet iránt is felelősséget érezzenek.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára is köszöntötte a Műegyetem új elsőéveseit és elmondta: "A megújult magyar felsőoktatás első eredményei azt mutatják, hogy az irány jó, hiszen haladunk előre a nemzetközi rangsorokban: míg két éve a világ legrangosabb két felsőoktatási rangsorában (THE, QS) 8-8, ma már egyaránt 11-11 magyar egyetem szerepel, amelyekbe hallgatóink kétharmada jár. Köszönet ezért az oktatóknak, kutatóknak és a hallgatóknak is, hiszen az idén 240 éves BME mindkét világrangsort erősíti, bizonyítva, hogy olyan nagy múltú intézmény, ami nagy jövő előtt is áll.”Az eseményen Sir Konsztantyin Novoszelov, a Manchesteri Egyetem Nobel-díjas professzora a BME szenátusa és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által odaítélt Neumann János professzori címet vette át. A grafénkutatási eredményeiért Nobel-díjjal elismert kutató szintén köszöntötte a BME diákjait.

A világhírű tudós szeptember 5-én előadást is tart a Műegyetemen.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Műegyetemet ma a nemzetközi rangsorokban az elsőszámú magyar műszaki képzőhelyként jegyzik, globálisan a világ egyetemeinek első 2-5%-ában foglal helyet, ugyanakkor a tudományterületi és szakterületi rangsorokban több képzése is a legjobb 1 százalékban van.

Ennek köszönhetően a több mint 20.000-es hallgatói létszámú Műegyetemen minden 8. diák külföldi állampolgár, a világ közel 100 országából.

A 2022 szeptemberében induló képzésekre a BME-re összesen közel 11.000-en jelentkeztek, ez az országos jelentkezői létszám mintegy 10%-a, és az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma is magas maradt, sőt a tavalyihoz képest mindkettő nőtt.

Szeptemberben az Építményinformatika mérnöki, valamint az Űrmérnök mesterszakokon is kezdődik a képzés, amelyeket Magyarországon elsőként a Műegyetem hirdetett meg.

A tanévnyitó ünnepség – amelyen részt vett Kotán Attila kancellár, valamint egyetem karainak dékánjai és az intézmény rektorhelyettesei – a BME 240. évfordulós ünnepi eseménysorozatának része volt.

A Műegyetem első előintézménye, az Institutum Geometricum hivatalos megalapítására 1782. augusztus 30-án került sor, ezen a napon írta alá II. József az alapító rendeletet.

A BME az első elődintézményének alapítási évfordulóját és elmúlt közel két és fél évszázados történetét rendezvénysorozattal ünnepli.