Olaszországban kifogyóban az orvosi oxigén

Hírek2020. nov. 18.MTI

A La Repubblica című napilap szerdai adatai szerint fél Olaszország maradt orvosi oxigén nélkül, amely iránt az elmúlt hetekben négyszáz százalékkal nőtt a kereslet.

A baloldali újság azt írta, hogy

az olaszországi gyógyszertárakban hiánycikké vált a koronavírus miatt szenvedő betegek gyógyításában használt orvosi oxigén, de a kórházakban és a hatósági karanténban levő betegek számára sincsen elegendő mennyiség.   

Riccardo Maria Iorio, a majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetség elnöke elmondta, hogy

a legsúlyosabb helyzetet jelenleg Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d'Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentik.

Az egész világot bejárták a felvételek, melyek a nápolyi Cotugno kórház parkolójában készültek a saját autójukban ellátott betegekről, akik sorban álltak az oxigénpalackokért.

A La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd arról számolt be, hogy több mint száz gyógyszertárnak és gyógyszercégnek telefonált, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára.

A kedd esti adatok szerint Olaszországban az aktív betegek száma túllépte a 733 ezret, de nem közölték, közülük hányan szorulnak orvosi oxigénre.

A Corriere della Sera című napilap szerint Olaszországot a koronavírus "halálos" törzse sújtotta.

Az újság a kiemelkedően magas halálozási arányra utalt: a John Hopkins amerikai egyetem kutatása szerint Olaszországban száz betegből négyen elveszítik életüket, ami világszinten a harmadik legsúlyosabb aránynak számít Mexikó után, ahol minden száz betegből tíz, valamint Irán mögött, ahol száz betegből öt az arány.

Február vége óta a hatvanmilliós Olaszországban több mint 1,2 millióan betegedtek meg, és több mint 46 ezer beteg halt meg, életkorátlaguk 82 év volt.

Az újság kiemelte, hogy az ötvenmillió lakosú Spanyolországban háromszázezerrel több fertőzöttet szűrtek ki, a halottak száma azonban ez idáig 42 ezer alatt maradt.

Massimo Cicozzi járványstatisztikus, a római Campus Biomedico orvosa szerint magyarázatot adhat erre, hogy

a többi európai országhoz képest az idős olasz lakosságnál magasabb a krónikus betegségek gyakorisága; az olaszországi idősotthonokban is magasabb volt a halálozási arány, mint máshol.

A Corrierében megjelent felmérés szerint az olaszoknak 37 százaléka nyilatkozik úgy, hogy az oltóanyag megérkezésekor azonnal beadatja magának. Negyvenkét százalék azt mondta, először megvárja a vakcina hatását, és csak utána dönt arról, hogy beadatja-e magának. Tizenhat százalék jelenleg úgy látja, nemet mond az oltásra.

Giuseppe Conte miniszterelnök a vendéglátási és kereskedelmi ágazatot tömörítő Fipe szervezet internetes találkozóján "súlyos" egészségügyi és gazdasági válsághelyzetről beszélt. Hangsúlyozta, hogy az olasz lakosság körében egyre jobban érezhetőek pszichológiai tünetek, "csüggedés" is.

Ahogy arról a növekedés.hu beszámolt, Magyarországon covidos betegek oxigénterápiájához, illetve lélegeztetéséhez szükséges orvosi gázból a jelenlegi igények többszörösét tudják biztosítani a piac legnagyobb hazai kórházi beszállítói. Annak ellenére is, hogy a járvány felfutásával a Messer és a Linde is jelentős, 30-50 százalékos igénynövekedést tapasztalt az intézmények részéről csak az elmúlt egy-két hétben, és a helyzet várhatóan tovább fokozódik.

Videók ajánlása vagy bármi