IMF: Az orosz gáz leállítása tragikus következményekkel járhat egész Európában

Elemzések2022. júl. 27.Sz.A.

Az orosz gázszállítások hirtelen leállítása lenullázhatja a teljes európai növekedést az IMF szakértői szerint. Az energiaellátás problémái miatt az infláció tovább marad magas szinten, mindez újabb kamatemelésekhez vezet, és végül lefelé tartó spirált hoz létre. Az orosz gázszállítás csökkentésének hírére a holland TTF tőzsdén ismét rekordszintre nőtt a gázjegyzések ára.

Az orosz gázszállítmányok hirtelen leállítása esetén az egész euróövezet növekedése lenullázódna, és még tovább tartana az inflációs hullám - olvasható a Nemzetközi Valutaalap friss előrejelzésében.

Az egész világgazdaság megérezné a leállást: az Egyesült Államokban sem lenne növekedés, és a világgazdaság egésze is csak két százalék körüli bővülést érhetne el, amire 1970 óta csak néhány évben került sor.

Az orosz gázimport aránya az energiaellátásban (%, forrás: IMF)

A világgazdaság növekedése jövőre az eddigi előrejelzésben szereplő 2,6 százalékról 2 százalékra csökken, erős lefelé mutató kockázatokkal.

Ennek fő oka, hogy az orosz-ukrán háború miatt nőtt az infláció elhúzódásának kockázata Európában. A monetáris szigorítások is nagyobb mértékűek a felzárkózó államokban és az USÁ-ban is, így összességében sokkal kisebb növekedés várható - olvasható a valutaalap értékelésében.

Idén a második negyedévben a világgazdaság teljesítménye már visszaesést mutatott, és a három vezető gazdaság - az USA, az euróövezet és Kína - gazdasági növekedése is megállt, az USÁ-ban az első negyedévben visszaesés volt.Kína gazdasági teljesítményét a járvány kitörése miatti leállások, és az ukrajnai háború negatív hatásai húzzák le, míg Európában és az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékű kamatemelések viszik lejjebb a növekedést.

Idén a világgazdaság 3,2 százalékkal, jövőre pedig 2,9 százalékkal bővülhet alapesetben, tehát nem számolva a gázszállítások leállásával. Mindez azt jelenti, hogy az áprilisban közölt IMF-előrejelzéshez képest 0,4, illetve 0,7 százalékponttal lejjebb vitte várakozásait a szervezet.

Az USÁ-ban csökkent a vásárlóerő, ezért idén 2,3 százalékos növekedés várható, ami jövőre mindössze 1 százalékra lassul.

Kínában négy évtizede - a járvány évét leszámítva - a legalacsonyabb növekedés várható, mindössze 3,3 százalék.

Az idei és 2023-as GDP-növekedést lefelé módosította az IMF (%) 

Az ábrán szürkével az euróövezet, kékkel Kína, sötétkékkel az Egyesült Államok, sárgával a világgazdaság többi részének idei és jövő évi gazdasági növekedési előrejelzésében az IMF módosítása szerepel.

Alapesetben az euróövezetben idén 2,6 százalék, jövőre pedig 1,2 százalék lehet a növekedés, ha nem számolunk a gázszállítások leállításának forgatókönyvével - írják az IMF szakértői.

Gázhiány és adósságválság Európában?

A Gazprom technikai indokokra hivatkozva 20 százalékra csökkentette az Északi Áramlaton keresztül küldött földgáz mennyiségét, ami a gáz árának nagy mértékű emelkedéséhez vezetett.

Kedd este már 210 euró felett járt a holland TTF gáztőzsdén az európai földgáz jegyzése, ami a február 24-e után kialakult rekordmagas ár közelében jár.

Elemzők szerint amennyiben 40 százalékos kapacitáson küldi a gázt az orosz fél, akkor novemberre csak 80 százalékig lehet feltölteni az európai gáztározókat.

Ha augusztus végéig nullára csökkentené a Gazprom az orosz gáz mennyiségét, akkor az európai tárolókat csak 70-75 százalékig lehetne megtölteni a tél kezdetéig, és az átlagosnál hidegebb időjárás esetén februárban Európa kifogyhat a gázból, és korlátozásokra kerülhet sor.

Ebben az esetben vagy 7 százalékkal csökkentik az egész felhasznált gázmennyiséget, vagy az ipari vállalatok jutnának 30-35 százalékkal kevesebb gázhoz.

Mindezt tetézi, hogy Olaszországban a Mario Draghi vezette egységkormány lemondott az energiaválság kellős közepén. A szeptember 25-re kiírt előrehozott választásokat a friss előrejelzések szerint a szélsőjobboldal nyerné, amelynek egyelőre nincs világos programja a válság kezelésére.

Az adósságválság kockázatát növeli, hogy Olaszországban az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 152 százalékon állt az első negyedév végén, a kormányválság nyomán pedig nőttek az olasz állampapírok hozamai.Maga az olasz adósság hatalmas, több mint 2,75 ezer milliárd euró, ami az egész euróövezet adósságállományának (11,9 ezer milliárd euró) közel negyede.

Az államadósság-GDP aránya az EU-ban (2022. első negyedév, %, forrás: Eurostat)

Amerika a recesszió küszöbén

Mint arról már beszámoltunk az amerikai gazdaságot illetően az elemzők többsége számol a recesszió veszélyével jövőre. A 70-es évek és a 2008-as válságának elemei együttesen térnek vissza az amerikai gazdaságba - véli a Mr. Balsors néven elhíresült közgazdász, Nouriel Roubini. Recesszió, elbocsátások milliószám, tömeges munkanélküliség – mondta Larry Summers, volt amerikai pénzügyminiszter előrejelzését.

A Fed vezetője és az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen szerint még elkerülhető a recesszió, Joe Biden amerikai elnök kedden úgy fogalmazott:

úgy gondolja, nem süllyed recesszióba az amerikai gazdaság.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint az első negyedév 1,6 százalékos visszaesése után a második negyedévben csak épphogy nulla felett lehet a GDP-növekedés, ami 0,7 százalék körül alakulhat.