Patai Mihály: mindent megteszünk az infláció leszorításáért

Hírek2023. feb. 6.Sz.A.

A kormánnyal együttműködik a jegybank, és mindent megtesz az infláció mérséklése érdekében - mondta Patai Mihály, az MNB alelnöke a kilencedik Lámfalussy konferencián, ahol a digitális jegybanki pénzekről és a zöld átállásban játszott jegybanki szerepről esik szó.

A fogyasztói kereslet visszaesett Magyarországon és globálisan is, ami az infláció elleni küzdelemben fontos. A történelemben még nem volt olyan, hogy keresleti visszaesés nélkül csökkent volna az infláció - hangsúlyozta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Lámfalussy Sándor magyar jegybankárról, "az euró atyjáról" elnevezett konferencián.

- Az infláció mérséklődésében az is fontos, hogy a több nyersanyag ára is csökkent – hangsúlyozta a konferenciát megnyitó beszédében az MNB alelnöke.

Mint mondta, manapság már a politikai elit is elfogadta, hogy a monetáris és a fiskális politikáknak egy irányba kell haladnia.

Hozzátette: a hazai infláció egy része a magas profitrátában keresendő.

- A Magyar Nemzeti Bank mindent megtesz, hogy együttműködjön a magyar kormánnyal - tette hozzá.

A zöld átállással kapcsolatban kiemelte: az MNB 2021 augusztusában már a jegybanki mandátumok közé sorolta a zöld átállás segítését. A jegybanki digitális valutákról szólva kiemelte: a legfontosabb kérdés az, mennyire szolgálja az új valuta a fogyasztók érdekét.

A konferencián előadást tartott Robert Holzmann, az osztrák központi bank elnöke, az idei Lámfalussy díjazott és Cathrine L. Mann, a Bank of England Monetáris Tanácsának tagja.

Az euróövezet előtt álló kihívásokról szólva Robert Holzmann méltatta Lámfalussy Sándor érdemeit és kiemelte: az infláció mérséklésében jelentős tényező az inflációs várakozások megváltoztatása is. Aláhúzta:

A monetáris politikának most hitelesebbnek kell lennie mint valaha, hogy az inflációs költségeket minél inkább lejjebb lehessen szorítani. 

Mint mondta, a magas inflációt az emberek a mindennapi életben érzik, ezért a monetáris politikának érzékeltetnie kell, hogy fellép a drágulás ellen, többek között erről is szólt az Európai Központi Bank (EKB) múlt heti döntése, az 50 bázispontos emelés is.

Lámfalussy Sándort idézve emlékeztett a tőkepiaci unió fontosságára, és a vállalati hitelezés, különösen a kis és közepes cégek hitelhez jutásának szerepére, amihez befektetőkre van szükség, helikopterpénz helyett.

Lámfalussy Sándor életművének egyik sarkalatos pontjaként emelte ki a konszenzusra törekvést, amelyre most nagy szükség van - tette hozzá az osztrák jegybank vezetője.

Cathreine L. Mann, a brit jegybank Monetéris Tanácsának elnöke előadásában kiemelte, hogy a nagy jegybankok a múlt héten is emeltek az alapkamatok szintjén. Az infláció nagyon fontos szempont minden jegybank számára, de a gazdaság teljesítményét is nézni kell - tette hozzá.

Az infláció alakulásáról szólva kiemelte, hogy elkezdődött a fordulat, elsőként az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és az euróövezetben is: csökkent az energia és az élelmiszerárak emelkedésének dinamikája, de a szolgáltatások áremelkedését is meg kell fékezni.

Nagy-Britanniában nem sikerült visszatérni a járvány előtti szinthez a GDP tekintetében, miközben a kereslet csökkenése ellenére is magas maradt az infláció.

A járvány, az orosz invázió mellett a brit gazdaságot egy harmadik probléma is sújtja, a Brexit. Egyetlen olyan ország sincs a világon, amely legfontosabb kereskedelmi partnere ellen védővámokat vezet be

- fogalmazott.

Mint mondta, a brit munkaerőpiac továbbra is feszes, és meghaladja a járvány előtti szintet, de a gazdasági aktivitás tekintetében alacsonyabb a mutató Németországhoz és az Egyesült Államokhoz képest. Ez arra utalhat, hogy a brit munkaerőpiac kevésbé rugalmas, nehezebben követte le a gazdaság felfutását.

- Az állampapírok hozamgörbéje lefelé mutat, amit a recesszió jeleként értékelnek, ezért idővel majd el kell kezdeni a kamatcsökkentést - véli Catherine L. Mann.

- Az inflációs várakozásokban is bekövetkezett egy fordulópont, de még mindig magas szinten maradt. Összességében idén olyan gyorsan fog lecsengeni az infláció, mint amilyen gyors ütemben tavaly felfutott. Ha ez mégsem így történne, akkor fennáll a kockázata, hogy magasabb szinten maradhat a drágulás üteme - fejtette ki.

Az infláció mérséklődésének egyik fő oka a nyersanyagok árának mérséklődése és a magas bázishatás.

Az infláció ütemében bekövetkezett tetőzés ellenére további kamatemelésre lehet számítani

- hangsúlyozta a brit jegybankár.

A konferencia egyik központi témája a jegybanki digitális valuták (CBDC-k) iránti növekvő érdeklődés volt. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a digitalizáció globális megatrenddé vált, a digitális pénz attól válhat sikeressé, hogy minél többen használják – ez pedig a jegybankok részéről komplex projektmenedzsment-szemléletet követel meg. 

2023-ban a Lámfalussy-díjat Robert Holzmann osztrák jegybankelnök, a Popovics-díjat pedig Kuti Zsolt, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi elemzésekért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatója vehette át.