Öröklés, utódlás, vagyontervezés

Hírek2019. máj. 29.Növekedés.hu

A Corvinus Egyetem kapcsán ismertté vált vagyonkezelő alapítványi forma a már meglévő és jogilag körbebástyázott bizalmi vagyonkezeléssel megoldást jelenthet a nagy vagyonok átörökítésére – közölte az Apelso Trust. A vagyontervezési és vagyonkezelési megoldásokkal foglalkozó cég előrejelzése szerint a hatékony jogi megoldások iránti igények várhatóan fokozódnak, többek között azért is, mert a felső 1 százalékba tartozó háztartások vagyona jelentős emelkedést mutat: 2014 és 2017 között 56 százalékkal növekedett.

A növekedési potenciált támasztja alá az is, hogy a NAV adatai szerint az elmúlt években mintegy 120 bizalmi vagyonkezelési jogviszony jött létre, amely az Apelso Trust szakértői szerint jól mutatja, hogy a bizalmi vagyonkezelés az előrejelzéseknél gyorsabban honosodik meg a magyar piacon. A nemrég beharangozott vagyonkezelői alapítvány komplexitása, illetve jelentős költségvonzata miatt azonban a vagyonos magyar családok közül várhatóan csak a legfelső 30-50 fogja majd alapítványi formában kezeltetni a vagyonát, míg a becslések szerint akár további több száz, milliárdos vagyonnal rendelkező család választhatja a már 2014 óta elérhető bizalmi vagyonkezelést.

Eltérő igények, eltérő lehetőségek 

Az elmúlt évekbeli jogszabály módosításoknak köszönhetően a külföldön ismert vagyontervezési eszközök már itthon is rendelkezésre állnak, így a nemzetközileg is kiemelkedően vállalkozásbarát adózási környezetben egyre több magyar gazdag tartja itthon a vagyonát. Ezek sorsa azonban kérdésessé válhat egy-egy haláleset vagy öröklés során. Ugyancsak probléma sok prosperáló magyar vállalkozásnál, hogy ki viszi tovább a céget, és mi lesz a felhalmozott vagyonnal. Erre mind a vagyonkezelő alapítvány, mind a bizalmi vagyonkezelés megoldást nyújthat. Antall György alapító és cégvezető elmondta: „Tapasztalatunk szerint a legfőbb döntési pont, hogy a nyugaton family office néven ismert struktúrát a család milyen éves költségszint mellett, és milyen erőforrásokkal tudja működtetni.” 

Ha nincs utód, jöhet a profi

Az Apelso Trust évtizedes vagyontervezési tapasztalattal rendelkező szakértői szerint a family office tekintetében kulcsfontosságú, hogy a vagyon hasznosításához kötődő döntéseket szétválasztja tulajdonosi és menedzsment funkciók szerint. „A tulajdonjogot megkapja az alapítvány vagy a bizalmi vagyonkezelő, amelynek az a feladata, hogy megvédje és növelje a vagyont. Az elért bővülésből, hozamból pedig az egész család részesedhet” - mondta Antall György. „Akkor sincs baj, ha nincs érdeklődő vagy megfelelő utód a tulajdonosi jogok gyakorlására. Ilyenkor lehet külső, engedélyes bizalmi vagyonkezelőt igénybe venni.” – folytatta. A bizalmi vagyonkezelés ráadásul jó megoldást nyújthat ahhoz is, hogy a magyar magánszemélyek visszahozzák Magyarországra a külföldön lévő vagyonukat.
Az Apelso Trust arra számít, hogy az elmúlt években a háztartásoknál látott jelentős vagyongyarapodás, a gazdasági növekedés és a lehetőségek ismertségének terjedése folytán az eddig bizonytalan családok is bátrabban használják majd a family office-ok által kínált előnyöket