Öt hiba, amit sosem követnek el a szupergazdagok

Hírek2019. jan. 18.Növekedés.hu

Egy átlagos befektető jellemzően hoz kisebb-nagyobb rossz döntéseket, azonban van öt olyan hiba, amit általában a szupergazdagok nem követnek el – véli az amerikai Tom Corley, aki számos self-made dollármilliomos befektetési módszereit tanulmányozta, és több könyvet is írt e témában. A CNBC által megszólaltatott Tom Corley szerint az alábbi öt hiba nem jellemző a nagy vagyonra szert tevő befektetőkre, akiket egész egyszerűen a nagyon lassan növekvő fákhoz hasonlít. Szerinte a hatalmas vagyonokkal bírók sem egyik napról a másikra válnak szupergazdagokká, hanem hosszú évek alatt.

1. hiba: Az ember azt hiszi magáról, hogy mindent tud

Ha nincs az embernek napi néhány órája arra, hogy a pénz- és tőkepiaci mozgásokat tanulmányozza, akkor egy jó pénzügyi tanácsadó mindent pénzt megér, aki különösen akkor tud segíteni, amikor lejtmenetben vannak a piacok, és a befektetők hamar bepánikolnak. A tanácsadókra kiadott pénz az évek alatt mindenképpen megtérül – szól a jó tanács.

2. hiba: Nem diverzifikált eszközök

Az átlagos befektető részvényekben, illetve kötvényekben tartja a pénzét. A szupergazdagok azonban eszközeik minél nagyobb mértékű diverzifikálásra törekednek, így például ingatlanba is fektetik pénzüket. Ha a részvényindexek nem szárnyalnak, akkor az ingatlanbefektetéssel lehet javítani a mérleget, és fordítva

3. hiba: Hirtelen megjelenő, sokat ígérő termékekbe történő befektetés

A nagyon vagyonos emberek nem követik a csordaszellemet, nem ülnek fel a hirtelen megjelenő új slágertermékeknek, vagy ha igen, akkor ezt egyfajta szerencsejátéknak fogják fel, és ennek megfelelő mértékben allokálnak forrásokat az ilyen befektetésekre. Vegyük például a bitcoin esetét. A kriptodeviza 2017-ben az első befektetőknek nagy hasznot hozott, azonban tavaly már 70 százalékkal esett az árfolyama. Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb, mintegy 80 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező embere – aki arról híres, hogy olyan területeken fektet be, amit kellően ismer, és ott hosszú távon tartja a pénzét –, tavaly azt mondta a CNBC-nek a kriptodevizákról, hogy „szinte biztosan állíthatja, azoknak nem lesz jó végük”.

4. hiba: Hosszú távú tervezés hiánya

A nagy vagyonra szert tett befektetők türelmesek, és nem feltétlenül a rövidtávon jelentkező haszonban gondolkodnak. Tom Corley szerint a legtöbb ember nem húszéves távlatban gondolkodik, a szupergazdagok azonban igen. Továbbá gondolkodásukat az jellemezi, hogy nemcsak maguknak, hanem az unokáiknak próbálnak vagyont teremteni.

5. hiba: Pánikba esés

A volatilis tőzsdepiac arra késztetheti az embert, hogy minél hamarabb minimalizálja a veszteségeket. A szupergazdagoknak azonban hosszú távú tőzsdei befektetéseik vannak, így nem jellemző rájuk a pánikba esés. Mivel kellő likviditással, pénzügyi forrással rendelkeznek, amire támaszkodhatnak a tőzsde- vagy ingatlanpiaci zuhanáskor, így nincs szükségük arra, hogy eladják eszközeiket.