Öt jó hír a koronavírus járványról

Hírek2020. ápr. 10.D.J.

A ragályt érintő pozitív fejleményekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Magyarországon is van már a Kínában bevált gyógyszerből

Vuhani tesztek alapján egy favipiravirt tartalmazó gyógyszer, amelyet eddig az influenzás betegeknél használtak, segíthet a koronavírus gyógyításában is. Ezzel az orvossággal a felgyógyulás átlagos idejét a kínai adatok alapján 11 napról 4 napra lehet leszorítani. A favipiravirt főleg enyhe és közepes tüneteket produkáló betegeknél használták. Most hétvégén Kínából összesen 400 ezer ilyen tablettát hoztak Magyarországra.

A gyógyszer hazai engedélyezése már folyamatban van.

Európában van, ahol csökken a betegszám

Az utóbbi napokban Svájcban 14 349-ről 12 585-re, Ausztriában pedig 9334-ről 8157-re esett le az aktív betegek száma. A nyugati szomszédunkban olyan jó a helyzet, hogy már a karantén szabályok lazításáról is döntöttek. Húsvét után Ausztriában a kisboltok, a kertészetek és a barkácsboltok is kinyithatnak. Ha ezután, nem lódul meg a fertőzések száma akkor május 1-től a plázák, jövő hónap közepétől pedig a szállodák is újraindulhatnak. A korlátozó intézkedéseket Csehország és Dánia is lazítani fogja. Közben a járvány európai gócpontjaiban is javuló tendenciákat mutatnak az adatok. Olaszországban 20 napja nem volt olyan alacsony az új esetek száma, mint most hétfőn.

A vérplazma is segíthet a gyógyításban

Valószínűleg a súlyos állapotban lévő betegek könnyebben felépülnek, ha beadják nekik a felgyógyult páciensek vérplazmáját.

Abban ugyanis olyan antitestek vannak, amelyek megkönnyíthetik a vírus legyőzését. Hogy ez az eljárás a gyakorlatban is működik-e azt most igyekeznek kideríteni a New York-i Vérellátó Központnál. Fontos megjegyezni, hogy vérplazmával csak azokat lehet gyógyítani, akik már megbetegedtek. Szemben egy vakcinával, a vérplazma biztos nem tud hosszútávú védettséget adni a vírussal szemben.

A BCG oltás hatásos lehet a COVID-19-el szemben is

Először az ausztrál kutatók figyeltek fel arra, hogy azokban az országokban, ahol a tuberkulózis elleni BCG oltás kötelező, a halálozási arányok nem olyan magasak. Ezért több országban így Hollandiában és Ausztráliában is elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat. Így most klinikai tesztekkel járnak utána, hogy ez a vakcina valójában mennyire hatásos az új koronavírus ellen. A legtöbb országban a BCG nem kötelező, Magyarország azonban a ritka kivételek közé tartozik.

Nálunk ezt az oltást az elmúlt 66 évben minden újszülött megkapta.

A fertőzöttek fele tünetmentes lehet

Először Kínában fedezték fel, hogy az emberek jelentős része, ha elkapja a vírust, nem betegszik le. Ezt a felfedezést azóta több mérés is megerősítette. Amikor az egyik olasz községben Vo’-ban mindenkit leteszteltek, kiderült, hogy a fertőzöttek 50 százaléka teljesen tünetmentes volt. Hasonló eredményre jutottak Izlandon is, ahol eddig a lakosság közel 5 százalékán végeztek új koronavírus vizsgálatot.