Pénzben fürdenek az amerikai bankok

Hírek2020. júl. 12.Növekedés.hu

Rekord mértékben, 2 ezer milliárd dollárral nőtt az amerikai pénzintézetek betéti állománya január, vagyis a koronavírusjárvány kitörése óta - derült ki Az FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) adataiból. Ez példátlan emelkedés a pénzintézetek történetében, hiszen csak április hónapban 865 milliárd dollárral nőtt a betéti állomány, ami több mint az egyébként is rekordot jelentő növekedés az egész tavalyi évben.

A jelenség szorosan összefügg a koronavírus járvány okozta helyzettel. Az amerikai kormány több száz milliárd dollárt költött kisvállakozások támogatására és munkanélküli segélyekre. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve is komoly erőfeszítéseket tett a pénzügyi piacok támogatására, többek között korlátlan állampapír és jelzáloglevél vásárlási programot indított el. Korábban 700 milliárd dollárban maximálták a keretet, míg most szükség szerint hajlandóak vásárolni. A helyzet bizonytalansága a családoktól kezdve az óriáscégekig mindenkit arra késztetett, hogy készpénzt tegyen félre.

A növekedés több mint kétharmada a 25 legnagyobb pénzintézetnél landolt, amelyek közül elsősorban a JPMorgan Chase, a Bank of America és a Citigroup tudott intenzíven nőni az első negyedévben, a kisebb pénzintézetek betétállományának növekedése sokkal alacsonyabb volt.

Brian Foran az Autonomous Research nevű pénzügyi piackutató cég elemzője úgy fogalmazott:

Akárhogy is nézzük, ez mindenképpen elképesztő növekedés. A bankok valósággal fürdenek a pénzben.

Több okra vezethető vissza, hogy miért az amerikai óriásbankok az első számú haszonélvezői ennek a folyamatnak. Az egyik, hogy amikor márciusban egyes államokban bevezették a bezárásokat, olyan óriásvállalatok, mint például a Boeing és a Ford, azonnal több tíz milliárd dollárt lehívtak hitelkeretükből, és a pénzt a hitelt biztosító bankokban helyezték el.

A kormány kisvállalkozások megsegítését célzó, 660 milliárd dolláros Munkahelymegőrzési Hitelprogramja keretében folyósított támogatás szintén jellemzően a nagy bankoknál kötött ki.  

Végül, de nem utolsó sorban a nagy bankoknak van a legtöbb lakossági ügyfele, zömében átlagemberek, akiknek a karantén alatt nem volt lehetőségük pénzt költeni. Így nem meglepő, hogy a lakossági megtakarítások aránya is rekordot döntött áprilisban: az USA Gazdaságkutató intézete adatai szerint a növekedés 33 százalékos volt. A minden 99 ezer dollár éves jövedelemmel nem rendelkező amerikainak biztosított egyszeri, maximum 1200 dolláros támogatás, valamint a megemelt összegű munkanélküli segély folyósításának köszönhetően a jövedelmek 10,5 százalékkal nőttek a múlt hónapban, hiszen a kettő együttvéve sok esetben meghaladta a munkavállalók rendszeres jövedelmét.

Ez a pénz szinte teljes egészében bankszámlákon landolt. A Bank of America vezetője, Brian Moynihan a múlt hónapban azt mondta a CNBC-nek, hogy az 5000 dollár alatti egyenleggel rendelkező folyószámlákon a járvány kitörése óta mintegy 40 százalékkal megnőtt az azokon lévő összeg.

Noha a bankok számára a magas betéti állomány jó és olcsó lehetőséget biztosít a hitelezésre, recesszió idején óvatosak lesznek a hitelezéssel kapcsolatban. Ahogy az Autonomous Research elemzője, Brian Foran fogalmazott:

a bankokban egyre több a pénz, de egyre kevesebb a lehetőség a pénzhegyeket elkölteni. Sok bank pillanatnyilag nem tud mit kezdeni a felhalmozódott pénzzel.

Az elemző véleménye szerint egyelőre nem világos, hogy milyen következményei lesznek a kormány óriásköltekezésének, azonban egy dolgot biztosra vesz: a bankok csökkenteni fogják az amúgy sem túl magas betéti kamatokat, hiszen egyszerűen nincs szükségük több pénzre.