Pezsgőből nagyhatalom lehetünk

Hírek2022. dec. 31.Növekedés.hu

A világ pezsgőtermelésében előkelő helyen áll Magyarország, a 10-11. helyre kerültünk 200 ezer hektoliter pezsgő előállításával. A Törley és a Littke Pezsgőgyárak a legnagyobbak, mindkettő több mint 140 éves múlttal rendelkezik. Az első pezsgőgyárat a mai Magyarország területén 1834-ben alapították Soroksáron.

A hazai pezsgő negyede-ötöde megy exportra, idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország a legfőbb célország.

A hozzánk jövő import 10-20 ezer hektoliter között mozgott az utóbbi években.

A pezsgőbehozatalban az olasz pezsgők dominálnak, de Németországból is érkezik jelentősebb mennyiség. 

A pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, mind az eladott mennyiség, mind az érték tekintetében; a borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória - a Nemzeti Agrárkamara (NAK) összeállítása szerint.

Kevés magyar márka éli meg a 140 évet, a Törley József által alapított pezsgőgyár azonban ilyen. Bár már német tulajdonban van a cég, de a vezetése továbbra is hazai kézben van és a gyártás is itthon, Budafokon maradt.

A Littke Pezsgőgyár a második legnagyobb Magyarországon, 1859-ben alapították.

A legelső pezsgőgyárat Prückler Ignác alapította 1834-ben Soroksáron, a cég fénykorában még Angliába is szállított több tízezer palackot évente.

Szinte folyamatosan nő a pezsgőtermelés a 2000-es évek eleje óta, csak a 2008-as gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején torpant meg, de gyorsan újra növekedési pályára állt.

Az elmúlt húsz évben 70 százalékkal nőtt a világ pezsgőtermelése, és már – a 2000. évi 4 százalékot megduplázva – a bortermelés 8 százalékát adja.

A pezsgőelőállítás 80 százaléka Európában történik, mintegy 16 millió hektoliter mennyiségben. A vezető előállítók: Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország – ez a négy ország adja a világ pezsgőtermelésének közel 3/4-ét.

Típusukat tekintve, az előállított pezsgő 83 százaléka fehér, 15 százaléka rozé, 2 százaléka vörös