Törley 49 évesen már meghalt és mégis minden magyar ismeri a nevét - A 140 éves brand

Elemzések2022. szept. 4.Kamasz Melinda

Kevés magyar márka éli meg a 140 évet, a Törley József által alapított pezsgőgyár azonban ilyen. Bár már német tulajdonban van a cég, de a vezetése továbbra is hazai kézben van és a gyártás is itthon, Budafokon maradt.

A pezsgőt Dom.Perignon találta fel, aki a champagne-i Hautvilliers városka bencés apátságának szerzetese volt. Alig harminc évesen nevezték ki a rendház pincemesterének. Imádott kisérletezni a különböző borokkal, s így fedezte fel a habzó italt, a pezsgőt.

Az üzemi gyártás 1730-as években indult meg a champagne-i borvidéken. 

Pezsgőt Magyarországon jó száz évvel később kezdtek üzemi méretekben gyártani, később pedig Budafok, vagy ahogy akkor hívták Promontor lett a központ. 1880-ban hat pezsgőgyár létesült a térségben.

1880-ban hat pezsgőgyár létesült a térségben

Törley József a család harmadik, legkisebb fia. Legidősebb testvére, Antal építészmérnöknek tanult, de később a családi birtokot igazgatta, Gyula gazdasági végzettségű volt, és később ő is gazdálkodó lett. 

József kereskedelmet tanult, de már nagyon korán megmutatkozott vállalkozói hajlama, huszonévesen már saját céget igazgatott. Egyik borbeszerző körútján jutott el Budafokra, ahol felismerte a pezsgőgyártásra alakalmas adottságokat. 1882-ben jön haza és idetelepíti Törley József és társa nevű cégét. A gyártást francia szakemberekkel indítja be, és idecsábítja a francia pezsgőmestert Louis Francois-t is.

Francois később önállósítja magát és Törley mellett nyit saját pezsgőgyárat. Gondolhatjuk, hogy akkoriban ez mekkora gondot és idegességet okozott a fiatal Törley-nek.

Valójában Törley és Francois versenye jót tett a hazai pezsgő népszerűségének. Egy idő után ez a két gyár maradt a piacon és termékeik eljutottak egész Európába, mindenhol imádták a magyar habzó italt. Jelenleg a Francois beolvadt a Törley pincészetbe, de ezen a néven is forgalmaznak pezsgőket. 

Törley gyára mellé a francia lovagvárak mintájára egy kastély építtetett, amit most is megcsodálhatnak a Budafokra látogatók. 

Törley József rendkívül sikeres ember lett. Az 1890-es években már 300 ezer palack pezsgőt értékesített évente. Ferenc József, osztrák császár és magyar király munkájának elismeréseképp a Milleniumi ünnepségek keretében nemesi címet adományozott neki.

A termelés 1905-ben már egymillió palack/év. 

Törley elsőként vásárol teherautókat, amivel az árut fuvarozza, ezekre felirattatta a nevét, és így reklámozta termékét elsőként Magyarországon. 

1907-ben 25 éves lett a gyár, nagy ünnepséget rendeztek az alkalomra, amelyet Törley nem sokkal élt túl, mert perforált vakbélgyulladásban, mindössze 49 évesen elhunyt.

A gyár azonban tovább élt. Bár utódot nem hagyott maga után, de testvérei és azok gyermekei továbbvitték az örökséget, özvegye haszonélvezete mellett. 

A nagy gazdasági válság 1929-30-ban a céget is megviselte, de később újra elkezdtek az emberek pezsgőt inni. A II. világháború alatt a forgalom elérte az egymillió palackot évente, de egy bombázás tönkretette az üzemet. A háború után mindössze négy fővel indult újra a gyártás, majd 1949-ben az egészet államosították. 

A cég azonban állami irányítás alatt is jól működött, sőt az abszolút csúcsot 30 millió darab/évet a kommunizmusban érte el a gyártás. A Szovjetúnió és a többi szocialista ország óriási piacnak bizonyolult.

A rendszerváltás után a német Henkell & Co. Sektkellereide vette meg a céget, és javukra legyen írva, a gyártást Magyarországon hagyták és a céget mindig magyar menedzsment iránytotta. A budafoki pezsgőgyár fejlesztése megtörtént, amit bárki megtekinhet, ha kilátogat a budafoki pezsgőmanufaktúrába egy pezsgőkostolóval egybekötött pincelátogatásra, vagy csak megtekinti a rendkívül érdekes Törley múzeumot. 

Törley márka jelenleg a piac 30-35 százalékát uralja, de a cég többi márkájával együtt a piac 60-70 százalékot fedi le. Évente pezsgőből nagyságrendileg hétmillió üveg fogy el Magyarországon.

A 140 éves évfordulóra leplezték le Törley József életnagyságú szobrát

A 140 éves évfordulóra leplezték le Törley József életnagyságú szobrát is és nagyszabású sajtótúrán mutatták be a legfrissebb újdonságokat a cég szakemberei.