Piaci infók: Lehet, hogy ismét tulajdonost vált a Telenor

Hírek2020. aug. 15.Növekedés.hu

Lehetséges, hogy a bolgár Telenor ismét új tulajdonos kezébe kerül, alig két évvel azt követően, hogy a cseh milliárdos Petr Kellner által irányított PPF-csoport megvásárolta.

Felmerült, hogy a PPF igyekszik kiszállni azokból a telekom vállalkozásokból, amelyeket a norvég Telenor-csoporttól 2018-ban vásárolt meg - a novinite.com hírportálon olvasható cikk szerint.

A Bulgáriában, Magyarországon, Montenegróban és Szerbiában, összesen 2,8 milliárd euróért megvásárolt Telenor telekomszolgáltatók elnevezése egyenlőre változatlan, bár kiszivárgott információk szerint előkészületek folynak a „Laa” névre történő átkeresztelésükre.

Amikor a PPF kivásárolta a Telenort, képviselője, Ladislav Bartonicek azt mondta:

a csoport hosszú távra tervez és arra törekszik, hogy a megszerzett vállalatokat a többi, birtokában lévő telekom szolgáltatóval együtt fejlessze.

A PPF szóvivője most úgy nyilatkozott:

nincsenek eladási terveik, sőt, Petr Kellner holdingja éppen most vásárolja meg a bTV csatornát.

A PPF egy hónapja bolgár, magyar és szerb hálózatát egy CETIN nevű szervezetbe szervezte át. Az új egység nem csupán a PPF telekomvállalkozásai, hanem más piaci szereplők számára is bérbe kívánja adni hálózati infrastruktúráját.

Tény ugyanakkor, hogy tavaly októberében a PPF a magyar üzlet 25 százalékát az Antenna Hungaria részére eladta és állítólag felmerült a maradék tulajdonhányad értékesítésének lehetősége is.

A bolgár telekom iránt mindenesetre sok az érdeklődő. Az eddigiek során az eladási szándékról hivatalos bejelentés nem hangzott el,

Petr Kellner azonban már szót ejtett az ügyről és az American Providence Equity befektetési alap jelezte is a vételi szándékát.

Az alap a korábbiakban már tett egy vételi ajánlatot, hiába.

Az esetleges értékesítési szándék egyik magyarázata az lehet, hogy a PPF egy 5G hálózat létrehozását és fejlesztését célzó, nagy beruházásra készül.

Ez a folyamat valószínűleg hosszú és költséges lesz, mivel a legfontosabb hullámhosszakat még nem szabadították fel, így a kereskedelmi lehetőségek egyenlőre korlátozottak. Befolyásolhatja a helyzetet, hogy a Bulgarian Telenor egyenlőre csak a Huawei 4G rendszerével rendelkezik, és a kínai vállalattal kapcsolatban egyébként is számos geopolitikai probléma merült fel.