Putyin új lehetőségeket keres, hogy visszavágjon a NATO-nak?

Hírek2024. júl. 9.Sz.A.

A NATO július 9-i washingtoni találkozójának a sarkalatos témája Ukrajna támogatása és az Oroszország elleni katonai elrettentés erősítése lesz. Mivel a hadszíntéren a helyzet fokozatosan Moszkva javára fordul, a hangsúly Kijev legsürgetőbb igényein lesz, valamint Európa védelmi kiadásainak növelésén - írja a Financial Times.

Vlagyimir Putyin veszélyes új módszereit is meg kell vitatni, amelyeket azzal a céllal eszelt ki, hogy költségeket rójon az Egyesült Államokra és szövetségeseire – melyeknek ugyanakkor visszafordíthatatlan pusztító tovagyűrűző hatásai lehetnek - írja a Financial Times.

A lap szerint az Ukrajna elleni háború harmadik évében, amelyet a Kreml a Nyugattal való szélesebb körű konfrontáció egyik szálának tekint, Putyinnak egyre fontosabb, hogy károkat okozzon Ukrajna támogatóinak.

Mint írják, a Kreml megpróbálja beárazni NATO növekvő háborús szerepvállalását Ukrajnában– elrettentésként és bosszúként is.

A Fehér Ház legutóbbi döntése, amely lehetővé teszi Kijev számára, hogy nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel mérjen csapást Oroszországon belül a megszállt ukrán területeken túl, valamint a közelmúltban az orosz nukleáris támadások korai előre jelző rendszerének részét képező radarokra mért ukrán drónok csapásai arra késztetik Putyint, hogy merészebben cselekedjen, mint valaha.

A háború kezdete óta a Nyugat elsődleges aggodalma az atomfegyverek lehetséges alkalmazása. Nem meglepő, hogy a Kreml ismét a nukleáris eszkalációval fenyegetőzik. Moszkva hadgyakorlatokat kezdett taktikai atomfegyverekkel, Putyin pedig nyilvánosan arról beszél, hogy az orosz nukleáris doktrínát támadóbbá kell tenni.

Ennek ellenére a nukleáris fegyverek használatának kockázata alacsonyabb, mint 2022 őszén, amikor Ukrajna harctéren eredményesebb volt. Mivel a kilátások most kedvezőbbek Oroszország számára, nem valószínű, hogy Putyin a rendelkezésére álló legsúlyosabb eszközhöz nyúljon, mely inkább a vereség elkerülésének a végső eszköze.

De Putyin nem szűkölködik más eszközökben sem. Jelenleg Moszkva főleg rakétákat és drónokat használ Ukrajna energetikai infrastruktúrája elleni eszkalációban.

A tavasszal felerősödött légicsapások már Ukrajna termelési kapacitásának több mint felét megsemmisítette. Egyes erőművek javítása évekig is eltart.

A tél beálltával a nagy népességű településeken fagyoskodásra, áramszünetekre kell számítani. Putyin célja nemcsak az ukrajnai katonai gyártóüzemek elpusztítása, hanem új menekültek millióit kívánja elűzni nyugatra, mellyel nyomást gyakorolhat Európára, és azokat a politikusokat támogatja, akik le akarják állítani a Nyugat részvételét az ukrajnai háborúban.

Az orosz hírszerzés azokat az ipari és logisztikai eszközöket célozza meg, amelyek kritikus fontosságúak a fegyverek előállításában és Ukrajnába történő szállításában. Ugyanakkor a Kreml nyugati szervezett bűnözői hálózatokat használ árulók meggyilkolására és orosz szakadárok zaklatására. Ez az oroszok sokéves erőfeszítésein is túlmutat, hogy kihasználják a nyugati társadalmak megosztottságát.

Most, hogy a Kreml észleli a nyugati ifjúság gázai háború miatti haragját, számos célpontot lát a környezetben - hangsúlyozza a lap.

Végül Oroszország kész megosztani érzékeny katonai technológiáit a Nyugat ellenfeleivel.

A Kínába és Iránba irányuló korábbi fegyvertervezési átadásokon felül Putyin nemrégiben védelmi egyezményt kötött Észak-Koreával, és segíti Phenjannak nukleáris és űrprogramjának fellendítését. Korábban Putyin már tervezte, hogy fegyvereket ad át minden Amerikával szemben álló erőnek – például a Vörös-tengeren tartózkodó hutiknak.

A Kreml hozzáállása szándékosan felelőtlen, és Putyin szerint ez válasz a nyugati fegyverkezési támogatásra Kijev számára. A probléma az, hogy ezek a lépések olyan helyzetet teremthetnek, mely a Kreml ellenőrzésén kívül esik.

A lap szerint terveket kell készíteni a tél túlélésére és az esetleges menekülthullámra. A katonai elrettentés helyreállítása mellett a nyugatnak meg kell erősítenie képességeit a hírszerzés, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén. Ennek a három tényezőnek az összekapcsolódása az, ami Oroszországot fegyverkezésre készteti.

Végül a NATO-nak vissza kell vennie a háború irányítását. Érdemes őszintén megbeszélni a NATO közvetlen szerepvállalásának határait, és megállapodni néhány iránymutatásban, például hogyan beszéljenek ezekről a nyilvánosság előtt. A lehető legtöbb kényes kérdés ne kerüljön nyilvánosságra, hogy Putyin ne gondolkodhasson megtorláson.

A kockázatcsökkentésről történő Moszkvával való megbeszélések csatornáinak nyitva kell maradniuk - összegez a Financial Times.