Rendhagyó időszak érhet véget - közeledik a hitelmoratórium utáni korszak

Hírek2021. márc. 18.Növekedés.hu

Rendhagyó tizenkét hónapon van túl a magyarországi lakáshitelezés a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt. Fontos szerepet kapott a múlt év márciusában elrendelt hiteltörlesztési moratórium, amely a hitellel rendelkező háztartásoknak és vállalkozásoknak adott haladékot és nagyobb pénzügyi mozgásteret a járvány miatti kialakult nehéz időszakban – derül ki a money.hu hitelmoratórium bevezetésének egyéves évfordulója apropóján készített összeállításából.

  • Több mint 1 millió háztartásnak jelentett anyagi segítséget a járvány miatt Magyarországon bevezetett hitelmoratórium, amely várhatóan az év közepén jár le. 
  • A szabályok szerint a moratórium időszakában felhalmozódó kamatokat kell visszafizetniük a háztartásoknak, de az eredeti törlesztőrészlet összegénél – a változó kamatozású konstrukciók kivételével – nem lehetnek magasabbak a moratórium utáni részletek. Ezért a moratóriumot igénybe vevőknek a futamidő hosszabbodásával kell számolniuk. 
  • Érdemes felkészülni a moratóriumot követő időszakra, és számolni a családi költségvetés megtervezésénél ezzel a kiadással.

Évfordulós a moratórium

Tavaly március közepén lépett érvénybe és a jelenlegi szabályok szerint 2021 június végéig tart a hiteltörlesztési moratórium, amely haladékot adott a hitellel – többek között lakáshitellel, személyi kölcsönnel – rendelkező háztartásoknak, valamint különböző hitelkonstrukciókat törlesztő vállalkozásoknak a kölcsön visszafizetésére.

A moratórium több mint 1 millió háztartásnak jelentett könnyítést – a jegybanki adatok szerint tavaly novemberben 1,4 millió háztartás volt érintett -, ők felfüggeszthették a hitelük törlesztését. A múlt év végén a moratóriumra jogosult lakossági hitelállomány 54 százaléka volt érintett.

Haladék, nem elengedés

A money.hu összeállításából kiderül, hogy a hitelmoratórium időszaka alatt felhalmozódó tőke-, kamattartozást nem engedik el, pusztán az érintettek haladékot kaptak a hiteltörlesztésre. Éppen ezért érdemes felkészülniük az ügyfeleknek a moratórium lejártára és az azt követő időszakra. A szabályok szerint az moratórium után a törlesztőrészletek – a változó kamatozású hitelek kivételével – nem lehetnek magasabbak, mint az eredeti törlesztések.

A moratóriumos időszakra jutó kamatokat és díjakat pedig a futamidő meghosszabbításával fizethetik vissza az érintettek. A családi költségvetést az idén tehát úgy érdemes megtervezni, hogy a moratórium lejárta után meglegyen a fedezete a havi törlesztőrészleteknek. Fontos azt is tudni, hogy a háztartások, magánszemélyek adósminősítését nem befolyásolja, ha éltek a hitelmoratórium adta lehetőséggel.

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a moratóriumból bármikor ki is lehet lépni, azaz akiknek az anyagi helyzete megengedi, érdemes megkezdeni a törlesztést.

Fontos a körültekintés a hiteleknél

A money.hu szakértői szerint a hitelmoratórium lejárta mellett fontos változás jöhet az idén a lakossági hitelpiacon. A koronavírus-járvány miatti bizonytalanság visszahúzódásával újra megindulhat a növekedés, és bátrabbak lehetnek a háztartások is.

Kulcsfontosságú azonban továbbra is, hogy a hitelfelvételt tervezők körültekintően járjanak el. Azaz vegyék figyelembe, hogy egy hitel több évre történő elköteleződést jelent, és mérjék fel a teljes banki kínálatot, valamint azt, hogy milyen feltételekkel kaphatnak hitelt. Például akik lakásvásárlást terveznek, azoknak kézenfekvő és hasznos segítséget jelent az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző, amely pontosan megmondja, hogy a kiszemelt lakás megvásárlásához az érintettek milyen hitelt kaphatnak, milyen állami támogatással élhetnek és mekkora havi törlesztéssel számolhatnak.