Rengeteg pénzbe kerül az olajembargó Európának, de az oroszok vesztesége nagyobb

Hírek2022. jún. 1.Sz.A.

Az olajárak emelkedése, és az orosz olaj iránti magas kereslet miatt az olajembargó bevezetése miatt az Európai Unió vesztesége - csak az olajár különbözeten - havi 2 milliárd dollárra tehető, míg Moszkva vesztesége 3,4 milliárd dollár körül alakulhat egyelőre.

Oroszország számára hatalmas kiesés az uniós piacra vonatkozó olajembargó, de az olajárak emelkedése és az új vevői jelentősen mérséklik a veszteségeit. Az olajat ugyanis egyszerűbb szállítani, mint a gázt, és az indiai, kínai vevők nagyobb mennyiségeket vásárolhatnak, a globális olajkereslet pedig élénkül.

Az Európai Unió számára az olcsóbb orosz olaj leváltása a drágább olajtípusokra nagyságrendileg havi két milliárd dollár veszteséget jelent a Rystad Energy számításai szerint, melyet a Reuters közölt. Ez az összeg csak az orosznál magasabb árú olaj beszerzési költségéből adódik, az átállás ára nyilván ennél nagyságrendileg magasabbak lesznek.

Az embargó első körben az Oroszországból az EU-ba importált olaj 75 százalékára vonatkozik, év végéig pedig ez az arány 90 százalékra emelkedik. A csővezetéken olajat importáló országok - így Magyarország, Szlovákia, Csehország és Bulgária - átmeneti mentességet kapott.

A Rystad számításai szerint Oroszország havi 8,1 milliárd dollárért napi 3 millió hordó olajat exportált eddig az Európai Unióba az urali olajból, aminek jelentősen alacsonyabb az ára, mint a Brent nyersolajé.

Moszkva a most kieső, eredetileg az EU-ba szánt 3 milliós mennyiségből legalább napi egy millió hordót azonnal át tud irányítani más piacokra, de elemzők szerint 1,75 millió hordó eladása mindenképp kiesik, ennyivel kevesebbet tudnak majd exportálni.

Mindez havi 3,4 milliárd dollár kiesést jelenthet az embargó bevezetése utáni kezdeti időszakban. Ez a veszteség havi 4,5 milliárd dollárra emelkedik, ahogy az embargó kiszélesedik.Így összességében az embargó jobban sújtja Moszkvát, mint az Uniót, legalábbis, amíg nem talál új vevőket hosszabb távon.

A nyersolaj ára az embargóról szóló hírek hatására drágult, hordónként 122 dollárra emelkedett hétfőn a Brent hordónkénti ára, ami 116 dollárra mérséklődött tegnap. Elemzők szerint azonban a háború miatt tartósan magas olajárakkal kell kalkulálni a közeljövőben.

Az év eleje óta több mint 50 százalékot drágult az olaj, éves szinten pedig megközelíti a 70 százalékot az áremelkedés.