Rossz ómen lesz a 9-es szám a gazdaságnak?

Hírek2019. jan. 5.Növekedés.hu

Meglehetősen pesszimista cikket a 2019-es év kilátásairól írt érdekes összefoglalót a The Guardian, kiemelve, hogy a történelemre visszatekintve a „9”-re végződő évek  általában eseménydúsak, illetve több esetben zűrzavarosak voltak, és úgy tűnik, hogy ez 2019-re is igaz lehet majd. Példaként említették az 1929-ben a Nagy Válság kirobbanását, a második világháború kezdetét 1939-ben, és az 1979-es iráni forradalmat, valamint a 2009-es válságkezelésben a jegybanki pénzcsapok megnyitását, és az eladósodás felfutásának kezdetét.

Készüljünk a tőzsdei kilengésekre

Az USA, a világ legnagyobb gazdasága ugyan nagyon jól teljesített 2018-ban, de a cikk szerint mindez nem fog sokáig tartani, hiszen a Donald Trump amerikai elnök által bevezetett adócsökkentések ugyan fellendítették az Egyesült Államok teljesítményét tavaly, de a lazább fiskális politika hatása már érezhetően kezd gyengülni. Ráadásul az utóbbi időben a Federal Reserve fokozatosan emelte a kamatlábakat, részben azért, mert attól tart, hogy az adócsökkentések a gazdaság túlmelegedéséhez vezetnek. A tőzsdéken mindenesetre - a tavalyi év utolsó heteihez hasonlóan - kilengések lehetnek, sőt, az ingadozás biztosra vehető a lap szerint.

Egyszer már katasztrófához vezetett a protekcionizmus

Emellett a 2018-ban elindított amerikai protekcionista intézkedések kereskedelmi háborút eredményeztek (az 1929-32-es válság protekcionizmusa gazdasági katasztrófához vezetett), amelynek részese lett Kanada, Mexikó és Németország is, de a Fehér Ház célkeresztjének középpontjában Kína áll. 2019 első hónapjai döntő fontosságúak lehetnek a Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai államfő közötti feszültségek megszüntetésében, miután a 2018. december elején Argentínában született megállapodás értelmében 2019. január 1-jétől 90 napos kereskedelmi „tűzszünet" lépett életbe Kína és az USA között annak érdekében, hogy a felek lehetőséget kapjanak a kereskedelmi tárgyalások folytatására. Amennyiben azonban nem sikerül a megállapodás, úgy - a korábbi ígéretek szerint - Washington évi 200 milliárd dollár értékű kínai importra 10-ről 25 százalékra emelheti a pótvámokat.

Európa döntésképtelen

A világgazdaság harmadik legfontosabb szereplője az Európai Unió, ahol ugyancsak több minden adhat okot az aggodalomra. Európát ma politikai és gazdasági bizonytalanság jellemzi: a francia „sárga mellényes” tüntetések, az olasz populista kormány intézkedései, illetve a Brexit is a nagyfokú gazdasági elégedetlenség politikai megnyilvánulásai és a gyenge növekedésre, a stagnáló reálbérekre, valamint a növekvő egyenlőtlenségekre vezethetők vissza. Főként a német-francia eltérő álláspontok miatt nincs elfogadott stratégia a szegényebb, illetve a stagnáló európai gazdaságok megsegítésére. Az Egyesült Királyság márciusi kilépése az EU-ból egyértelműen rövid távú kockázatot jelent az euróövezetre és egyben a világgazdaságra nézve is, de a Brexiten kívül a szerző más lehetséges veszélyforrásokra is figyelmeztet, utalva többek között az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának lezárására. Összességében az emelkedő amerikai kamatszint, a feltörekvő államok eladósodottsági szintje, a tőzsdei kilengések és a kereskedelmi háború kiszélesedése jelenti majd 2019-ben a legnagyobb kockázatot a lap szerint.