Sarkukra állnak a Le Monde újságírói

Hírek2019. márc. 22.Növekedés.hu

Nem szeretnének olyan tulajdonost, aki megkísérelheti a lap tartalmának ellenőrzését.

A Financial Times brit pénzügyi napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az energetikai üzletekben meggazdagodott cseh milliárdos, Daniel Kretinsky kivásárolja a legkiválóbb francia újság, a Le Monde többségi tulajdonhányadát.

Értesülése szerint Daniel Kretinsky a többi részvényessel már a kiadó személyéről és a szerkesztőség összetételéről tárgyal. Le Monde újságírói azonban azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a lap átvételét, olvasható a praguemonitor.com hírportálon.

Franciaország hagyományosan ügyel kultúrájának és kulturális értékeinek a megóvására, így az olyan intézményekre is, mint a Le Monde. Protekcionista intézkedései révén korlátot szabott a hollywoodi filmek importjának is, bár ez utóbbi a külföldi filmek feketepiacának felpezsdüléséhez vezetett.  

Daniel Kretinsky

A Le Monde-ért zajló csata októberben kezdődött, amikor a Lazar Bank tulajdonosa, Matthieu Pigasse váratlanul eladta a lap kiadójában birtokolt üzletrésze 49 százalékát Daniel Kretinsky-nek, aki egyébként az AC Sparta Praha futball-csapat tulajdonosa is.  

Az elmúlt öt évben a Le Monde példányszáma 300 ezer körül mozgott, alacsonyabb szinten, mint a 2002-ben mért 410 ezer. A digitális előfizetők száma azonban 2010 óta több, mint ötszörösére emelkedett. Jelenleg 180 ezer előfizetőt tartanak nyilván. 

Paul Benkimoun, a lap egészségügyi szakújságírója, aki az újság szerkesztőit képviselő csoportot vezeti, kijelentette: nem csak Daniel Kretinsky-vel van problémájuk:

elleneznek minden olyan tulajdonost, aki megkísérelheti a lap tartalmának ellenőrzését.

Az újság „nem egy befektető pénzgyártó masinája. Ennek a lapnak tekintélye, elismertsége és hangja van Franciaországban és a világban” mondta Paul Benkimoun. „Ez egy erőteljes szócső, és tudnunk kell, hogy bárki, aki tulajdonos akar lenni, osztja-e értékeinket és erkölcsi normáinkat.”

A Le Monde 2010-ben a csőd szélén állt, amikor Matthieu Pigasse, a telekom milliárdos Xavier Niel és Pierre Bergé megvásárolta a vállalat többségi üzletrészét. Az alkalmazottak támogatták a kivásárlást, amely során tőke-emelésre is sor került. Létrehoztak egy, az újságírókat, az alkalmazottakat és az olvasókat képviselő csoportot, amely egy negyednyi tulajdonhányaddal rendelkezik.

E csoport a Le Monde kiadójával, Louis Dreyfus-sal és Xavier Niel egy olyan megállapodás kialakításán dolgozik, amely egyetértési jogot biztosítana számukra a jövőbeni új, többségi tulajdonos személyével kapcsolatban. 

Daniel Kretinsky 2011-ben hozta létre a Czech Media Invest (CMI) nevű vállalkozást, amely tevékenysége középpontjába közép-és nyugat-európai média vállalkozások felvásárlását és irányítását állította. Az elmúlt év során a CMI számos újságot vásárolt a Lagardère média-csoporttól, közöttük a Marianne, az Elle, a Télé 7 Jours, az Ici Paris hetilapokat és a France Dimanche-ot.

A Le Monde új részvényesi megállapodása tartós hatással lehet a politikailag érzékeny vállalkozások, így az országos újságok tulajdonlására és tevékenységére Franciaországban.

Az elmúlt évtized során a nemzeti érzelmek számos európai országban a korábbiaknál nagyobb jelentőségre tettek szert. A 2008. évi pénzügyi válságot követően az Európai Unió tagállamai eltérő nézeteket képviseltek egyes, bajba jutott intézményeik pénzügyi helyzetének állami rendezéséről. Ezek a viták, valamint a Közel-Kelet és Afrika országaiból érkezett, nagy tömegű bevándorló ügye komoly nyomást gyakorolt a térség államainak politikai kapcsolataira.

„Bízom abban, hogy hamarosan egyetértésre jutunk a részvényesi megállapodás ügyében” mondta Louis Dreyfus. „A Le Monde” legfőbb értéke a szerkesztők függetlensége, amit mi életünk árán is megvédünk.”