Súlyos arcvesztést szenvedett a legnagyobb kínai befektető a Cseh Köztársaságban

Hírek2018. máj. 24.Növekedés.hu

A kínai csoport 11,5 milliárd cseh korona lejárt tartozás megfizetésével maradt adós.

Súlyos tekintélyvesztést és pénzügyi veszteséget szenvedett az a kínai csoport, amely a Pekinggel fennálló gazdasági kapcsolatok erősítésének legfőbb szereplője. Egy cseh befektetési csoport a nagymértékű lejárt kínai adósságállomány miatt átvette a shanghaji vállalkozás európai tevékenységének irányítását.

Az elmúlt öt évben a Cseh Köztársaság és Kína a külpolitikai és a gazdasági kapcsolatok bővítésén dolgozott. Prága vezetése abban bízott, hogy a közép-európai kínai befektetések középpontjává válik. Miloš Zeman köztársasági elnök gyakran ellátogatott Kínába és 2016 márciusában a kínai elnök, Hszi Jinping is viszonozta partnere udvariassági látogatásait.

A kínai vezetés emberi jogi politikáját bíráló, Tibet függetlenségét pártoló hangok fokozatosan elcsendesedtek. A gazdasági és üzleti kapcsolatok szereplői nagy fellendülésben reménykedtek, és nem hiába: a hőn várt kínai befektetések meg is jelentek, döntően egyetlen kínai csoport, a sanghaji CEFC jóvoltából.

A Prágai Rádió honlapja szerint Kína hetedik legnagyobb magánkézben lévő vállalatcsoportja elsősorban az energetikai ágazatra fordította figyelmét, 2015 őszétől kezdődően azonban komoly bevásárlásba kezdett: vett sörgyárat, szállodákat, televíziós műsorszórót és megszerezte az egyik legjobb helyi futballcsapatot, a Slavia Prágát is.  

Az ügyletek jelentős részébe a kínai csoport bevonta a cseh J&T beruházási társaságot is, amelynek banki ágazatában, a J&T Finance-ban 9,9 százalékos tulajdonrészt szerzett és üzletrészét 50 százalékra tervezte felfuttatni. Noha ez lett volna az egyik legjelentősebb befektetése, a terv meghiúsult, mivel nem nyújtotta be a Cseh Nemzeti Bank részére a szükséges dokumentumokat. Ma a J&T úgy nyilatkozik, hogy az ügylet „már nincs napirenden”. 
Időközben a cseh-kínai vállalatközi kapcsolatokat egyértelműen beárnyékolták azok a világszerte megjelent médiajelentések és találgatások, amelyek a CEFC és fiatal alapítója, Ye Jianming helyzetével kapcsolatban jelentek meg. A jelentések szerint a kínai üzletember ellen, aki a cseh köztársasági elnök, Miloš Zeman tanácsadója is, büntetőjogi vizsgálat folyik. Ismert az is, hogy Miloš Zeman közvetlen munkatársait küldte Kínába annak érdekében, hogy tájékoztatást kapjon az eseményekről.
Az elhúzódó történet legutóbbi fejezete, hogy a J&T vagyonkezelő leányvállalata csütörtökön bejelentette: részvényesi jogai gyakorlásával eltávolította a CEFC delegáltjait prágai székhelyű egysége, a CEFC Europa igazgatóságából, abból a szervezetből, amely a csoport nagyszámú befektetését kezeli. Az érintettek között van egy korábbi szociáldemokrata miniszter és a kínai vásárlási kampány vezető arca, Jaroslav Tvrdík. 
Ye Jianming

A J&T a lépést azzal indokolta, hogy a
CEFC, kötelezettségét megszegve, nem fizette vissza 11,5 milliárd cseh korona összegű lejárt adósságát
(1 cseh korona =12,40 Ft). Hozzáfűzte azt is, hogy a CEFC lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza hitelezőket igényeik érvényesítésében. Szóvivőjük szólt arról is, hogy Jaroslav Tvrdík olyan pénzösszegekről beszélt Twitter-bejegyzésében, amelyek egyszerűen nem állnak a CEFC rendelkezésére.  A CEFC ingerült választ adott az eseményekre. Bejelentette, hogy nem ismeri el az általa delegált igazgatósági tagok felmentését és jogi lépéseket tesz a J&T, illetve az újonnan kinevezett tagok ellen, vagyoni jogait pedig megvédi. A békés megállapodás lehetőségére utaló egyetlen jel, hogy a J&T még tárgyalni akar a CITIC-cel, azzal a kínai állami vállalattal, amely 49 százalékos tulajdonosa a CEFC-nek, és amelyet a cseh fél megbízható és áttekinthető partnernek tekint.
http://www.radio.cz/en/section/curraffrs/czech-group-ousts-chinese-flagship-investor-cefc-from-control-of-local-empire