Császári palota a Dunán, kibővített Westend – budapesti projektek, amelyek végül megfeneklettek

Elemzések2023. nov. 11.D.J.

Olyan nagyszabású ingatlanfejlesztési tervekből gyűjtöttünk össze párat, amelyek végül nem tudtak megvalósulni a fővárosban.

Álomsziget

Még a 2000-es évek elején valóságos kaszinóvárost álmodtak a Hajógyári-szigetre. A befektető, vagyis az Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. nem fukarkodott az ígéretekkel: Európa legnagyobb „bűnbarlangját” akarták felhúzni, ahol négyezer nyerőgépen tehették volna próbára az emberek a szerencséjüket.

De a projekt részeként több luxusszálloda, két színház, új operaház, egy háromszáz férőhelyes jachtkikötő és egy konferencia-központ is épült volna. Végül a projekt bedőlt.

A Hajógyári-sziget egyébként is vonzza az ambiciózus elképzeléseket: egy időben az is tervben volt, hogy a kevés romból, ami maradt teljesen rekonstruálják Hadrianus palotáját.

Westend City Center bővítése

Még 2010 körül annyira biztos volt a TriGránit Csoport a bevásárlóközpont bővítésében, hogy 48 ezer négyzetméter üzlet- és irodahelyiségre előszerződést is kötöttek. A terv az volt, hogy a boltok mellett irodák, hotel és lakások is lesznek a „Westend 2”-ben.

A gazdasági válság azonban megpecsételte az elképzelés sorsát.

Utána újabb tervek láttak napvilágot, amelyek alapján a vágányok felett sétányok, parkok épültek volna ki. De végül ebből se lett semmi.

Duna City

Amikor a Mol-torony megépült voltak pesti lakók, akiknél már a méretei miatt is kicsapta a biztosítékot a jókora magasház. Pedig, ha a Duna City megvalósult volna akkor nem egyetlen „felhőkarcoló” árválkodna a város déli felén, hanem egy egész csokorra való.

Még 2008-ban a Duna City-t a világ 10 legjobb projektjébe is beválasztották Cannes-ban.

A fejlesztés 500 ezer négyzetméter területet foglalt volna el és amolyan város lett volna a városban: a Rákóczi-hídtól délre egy jókora modern negyed alakult volna ki.

A beruházás egyik gazdája az a Quaestor volt, amely végül 2015-ben összeomlott.

360°

Új városközpontokat álmodni Budapestre kifejezetten divatosnak számít. Se szeri se száma a rengeteg új negyednek, amelyet megterveztek a fővárosba az utóbbi pár évtizedben. Újpalotán Park City néven futott az egyik ötlet,

de annál is grandiózusabb volt az a XIII. kerületi elképzelés, amely a 360° nevet kapta.

A projekttulajdonos a Home Center, úgy 20-25 ezer embert akart a Duna Pláza mögé költöztetni, úgy hogy itt húzták volna fel a város leghosszabb épületét is, amely ezen a terepen a Flórián téri óriási panelt, a Faluházat is lepipálta volna. A beruházó azonban menetközben felszívodott, az építkezés pedig le lett fújva.

Kormányzati Negyed

A Nyugati szomszédságába 11 minisztérium költözött volna be. A projekt borsos, 140 milliárdos árát részben a meglévő minisztériumi épületek értékesítéséből akarták fedezni. A nyertes pályázat 2007-ben lett meg.

Bár megjelenésében nem lett volna valami érdekes, a sok üvegkockát, itt-ott némi zöldfelület dobta volna fel.

A válság évében azonban a projekt dugába dőlt.

Nemzeti Pantheon a Gellért-hegyen

A Gellért-hegy a középkorban még az ormok tetején tartott pogány szertartásokról volt híres. Később egy csillagvizsgáló épült ide, majd a ’48-as forradalom leverése után a hegytetőre a Citadella telepedett rá. Az erőd célja az volt, hogy megfélemlítse a magyar lakosságot.

Mivel a Kiegyezés után funkcióját vesztette, elindult a gondolkodás, hogy mit lehetne a helyére építeni. Az egyik legmerészebb tervvel Medgyaszay István állt elő.

A budapesti építész egy Nemzeti Pantheont álmodott a Gellért tetejére.

A grandiózus épület tetején a Szent Korona mása csücsült volna. Ilyen és ehhez hasonló régi, századfordulós tervekről korábban bővebben is írtunk.