"Súlyos következményei lehetnek Európában a vezeték elleni támadásnak"

Hírek2022. okt. 5.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett szabotázs olyan nemzetközi terrorcselekmény, amelynek súlyos következményei lehetnek az Európai Unió lakosságára nézve - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy szerdai, a Krím biztonságáról Szevasztopolban megtartott szakértekezleten.

Patrusev szerint a csővezetékeken történtek kedvezményezettje, mindenekelőtt gazdasági értelemben, az Egyesült Államok. Emlékeztetett rá, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által beszervezett szabotőrök 1983-ban felrobbantottak egy nicaraguai olajvezetéket.A tisztségviselő, aki 1999 és 2008 között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója volt, azt állította, hogy az "angolszászok", akik szerinte az "instabilitás fő forrásai a világban", a saját érdekükben, felhalmozott gazdasági problémáik megoldása céljából katonai konfrontációt akarnak kiváltani Oroszország és Európa között.

Mint mondta, ennek hatására a tőke, a termelés és a szakemberállomány átvándorolna a tengerentúlra. Megfogalmazása szerint az "angolszászok" közvetlen irányítása alatt Ukrajnában "újjáéledt a neonáci rezsim", amelyet eszközként használnak fel az Oroszország elleni harcra.

Azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és "szatellitáik" nemcsak elnyújtani akarják Oroszország Ukrajna elleni, Moszkvában "különleges hadműveletnek" nevezett háborúját, de a harci cselekményeket orosz területre akarják átterelni.

Állítása szerint minden orosz-ukrán tárgyalási kísérlet "a kijevi rezsim amerikai pártfogóinak utasítására hiúsult meg".

Az orosz biztonsági tanács titkára az mondta, hogy Ukrajnában nemcsak az ország hadserege, hanem a lényegében a NATO harcol Oroszország ellen, "amelynek tagjai nehézfegyverekkel, lőszerrel, hírszerzéssel és katonai szakemberek kiképzésével látják el a kijevi rezsimet". A NATO fekete-tengeri tevékenységét fenyegetésnek minősítette az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigetre nézve.

Patrusev, aki szerint megnőtt a krími közlekedési létesítmények fenyegetettsége és a dróncsapások valószínűsége, valamint a fegyverrel és robbanóanyaggal elkövetett bűncselekmények száma, sürgette az infrastruktúra fokozott védelmét. Közölte, hogy a Krímben 12 "terrorista irányultságú" bűncselekményt akadályoztak meg a szakszolgálatok.

Arról is szólt, hogy a szélsőséges bűncselekmények száma idén megháromszorozódott a Krímben.