A forint ilyen mértékű gyengülése nem indokolt

Elemzések2022. okt. 6.D.J.

Óriási szükség van most az uniós megállapodásra. De az európai gázárak esése is sokat segíthetne a forint-árfolyamon.

Egyáltalán nem indokolt, hogy a forint ennyire gyenge legyen - mondták el a növekedés.hu-nak bankpiaci elemzők. Elértünk arra a pontra, ahol az árfolyam-ingadozás ilyen mértékének szinte semmi értelme. Magyarországnak nagy az orosz gázkitettsége, és jelentős a külkereskedelmi mérleg hiánya,

de ezekkel együtt se indokolt, hogy a forint-dollár árfolyam 430 forint körül mozogjon. Sőt, a forint gyengülése a napokban úgy indult be, hogy semmi olyasmi nem történt, ami magyarázta volna az esést.

A forint alaposan elvált a régiós devizáktól. A lengyel zloty árfolyama csak múlt hét óta 85 forintról 88-ra ment fel. De nem csak a forint mostani szereplése érthetetlen: a magyar részvények is roppant alulértékeltek.

A forint-árfolyam terén az eredeti várakozások egyébként úgy szóltak, hogy Nagy Márton keddi bejelentése majd elindítja a forintot az erősödés irányába.

A gazdaságfejlesztési miniszter ugyanis elárulta: az MVM Csoport és a Gazprom között létrejött szerződés értelmében 2022 októberétől jövő márciusig a gázárnak egy bizonyos küszöbérték feletti részére az oroszoktól halasztott fizetést kapunk.

A cél ezzel az volt, hogy a gáz tőzsdei ára és a forint árfolyama ne mozogjon együtt a közeljövőben.

Ám egyelőre a Gazpromos szerződés nem hatott érdemben a forint-árfolyamra. A bejelentés után hiába kezdett el kicsit erősödni a forint, utána újra beindult a gyengülés.

A növekedés.hu-nak nyilatkozó elemzők szerint a Gazprom-hitelről szóló bejelentésnek ennél sokkalta nagyobb hatása kellett volna legyen.

Euro árfolyam (EUR/HUF)

Forrás

Most úgy tűnik, hogy igazán csak az tudja a forintot „gatyába rázni”, ha megszületik a megállapodás Magyarország és Brüsszel között és hazánk végre hozzáférhet azokhoz a 37 milliárd eurónyi uniós forrásokhoz, amelyektől jelenleg el van zárva.

Ha tető alá hoznák a megállapodást akkor a mostani előrejelzések szerint az euró árfolyam akár 400 forint alá is beeshet.

Persze épp így az is sokat segítene, ha az európai gázárak leesnének 80-90 euróra.

Az MVM és a Gazprom közti megállapodás azonban így is úgy is örömhír: hisz a halasztott fizetés miatt enyhül a nyomás Magyarországon. Az olaszok is fellélegezhetnek, mivel a Gazprom szerdán bejelentette, hogy folytatni fogják a földgáz szállítását Olaszországba.

Európai gázárak alakulása (EUR/MWh)

Európai gázárak alakulásaForrás

„Nem egy jó üzenet”

A magyar gazdaság megítélésén az a múlt heti bejelentés is rontott, amely szerint október 31-ig néhány kivételt leszámítva a kormány alá tartozó szervek csak a bérköltségeket fizethetik ki.

Bár a háttérmagyarázatok szerint erre a lépésre csupán a kérdéses szervek felülvizsgálata miatt van szükség az elemzők szerint a bejelentés módja nem volt túl szerencsés.

Mivel sok befektető nem ás a hírek mélyére és csak a szalagcímeket követi, sokak a kifizetési stop miatt elkezdtek pánikolni, mert úgy gondolták, hogy likviditási problémái lettek a magyar államnak.

A kifizetési stop összességében nem egy jó üzenet. Erőteljesebben kéne tisztázni, hogy miért volt rá szükség – mondják az elemzők.

Történelmi mélypont, tartós nyomás a forinton

Mint arról beszámoltunk, a forint ezen a héten történelmi mélypontra került, a forint-euró árfolyam megközelítette a 426-os szintet. A gyengülés mögött alapvetően külső és belső tényezők állnak.

Egyrészt

  • a magas energiaárak,
  • az ország kitettsége az orosz gáznak,
  • a háború elhúzódása és
  • a recessziós félelmek miatt kialakult kedvezőtlen pénzpiaci hangulat felelős a feltörekvő piaci eszközök gyengüléséért a régióban.

Másrészt a hazai tényezők is hozzájárulnak a gyengüléshez:

  • az infláció jelenlg az Unióban a negyedik legmagasabb, éves szinten 15 százalék körül alakul, 20-23 százalék körül tetőzhet idén a negyedik negyedik negyedévben, vagy jövőre az első negyedévben,
  • magas lesz idén az államháztartás hiánya, a tervek szerint a GDP 6,1 százaléka,
  • a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi egyenleg romlott,
  • a régiós uniós államokhoz képest magasabb az államadósság-GDP aránya.