Taxival ugrott be a köztársasági elnökhöz az új olasz kormányfő-jelölt

Hírek2018. máj. 23.Növekedés.hu

A "nép védőügyvédje" szeretne lenni Giuseppe Conte olasz kormányfő-jelölt, aki kormányalakításra kapott megbízást Sergio Mattarella köztársasági elnöktől. Az elitellenes Öt Csillag Mozgalom és a szélsőséges Északi Liga választottja a politikában semmiféle tapasztalattal nem rendelkező jogászprofesszor taxival érkezett a köztársasági elnöki palotába, ahonnan két órás tárgyalás után távozott.  A kifinomult öltözködéséről híres jogászprofesszor, Giuseppe Conte lesz a következő olasz kormányfő, miután a populista Öt Csillag Mozgalom és a szélsőjobboldali Északi Liga több hét alkudozás után végre megegyezett a „változás” kormányprogramjáról, és a miniszterelnök személyéről. Sergio Mattarella köztársasági elnök szerda este adott megbízást Giuseppe Conte-nak, hogy megalakítsa az 5 Csillag MOzgalom és az Északi Liga támogatásával létrejövő kabinetet.

Az 54 éves Conte a római Sapienza egyetemen végzett, később a Yale Egyetemen, a párizsi Sorbonne-on, Bécsben és Nagy-Britanniában is tanult, illetve végzett tudományos munkát, jelenleg a római Luiss és a firenzei egyetem tanára.
A nagy tekintélyű jogász több vállalatnál is dolgozott jogi tanácsadóként válságmenedzseléskor, és számos publikációja jelent meg szaklapokban. A kormányalakítást az olaszok 60 százaléka támogatja.
A gépezetbe azonban homokszem került: kiderült, hogy a Conte önéletrajzában feltüntetett New York-i és bécsi egyetemi "tudományos munkák" valószínűleg nem felelnek meg a valóságnak.
A New York-i Egyetem szerint náluk biztosan nem folytatott sem tanulmányokat, sem kutatómunkát, a Conte által leírt bécsi intézet pedig állítólag csak egy nyelviskola. A másik ügy ennél bonyolultabb, és nehezen megítélhető. Conte 2013-ban jogi segítséget biztosított egy családnak, hogy
egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kislányuk, Sofia őssejtkezelést is magában foglaló gyógykezeléshez jusson, amelynek hatása Olaszországban azonban hivatalosan még nem bizonyított.
Az eljárást állítólag Gina Lollobrigida is népszerűsítette, és sokan igénybe vették, a Conte képviselte család pedig azért kérte ezt a kezelést, mert nem maradt más orvosi lehetőség kislányuk számára. A kormányfő-jelölt pro bono, vagyis ingyen nyújtott nekik jogi segítséget.

Válságkezelésre lenne szükség

Eközben az új kabinet előtt álló feladatok már alaphangon is válságkezelést igényelnének: az euróövezet termelésének 12 százalékát adó Olaszországban
  • a legmagasabb az államadósság Görögország után (a GDP 132 százaléka),
  • a bankszektorban felhalmozódott bedőlt hitelek mennyisége (200 milliárd euró),
  • és itt mérik az eurózóna leglassabb, mindössze egy százalék körüli növekedését.
  • Az olaszok körében a legmagasabb az inaktívak aránya a valutaövezetben,
  • a fiatalok körében évek óta az egyik legnagyobb, húsz százalék feletti a munkanélküliség, és
  • itt a legnagyobb az euró elutasítottsága (40 százalék), és
  • félmillió illegális bevándorló kiutasításáról kellene döntést hozni.

Teljesíthetetlen ígéretek

A problémákat tetézheti, hogy a kormányra kerülő két párt közötti megállapodás olyan pontokat tartalmaz, amelyek pénzügyi fedezete nem biztosított. Ilyen például
  • a radikális adócsökkentés,
  • a rászorulóknak járó 780 eurós alapjövedelem,
  • és a nyugdíjkorhatár csökkentése.
A legcifrább programpont azonban az EU-hoz és az euróövezethez fűződő kapcsolatok - az euró pénzügyi szabályainak, illetve az oroszellenes szankciók - „újragondolása”, és az Európai Központi Banktól (EKB) kért 250 milliárd eurós „adósságelengedés” lenne, amit az infrastruktúra-fejlesztések miatti "átkönyvelésnek" neveznének. Az adósságelengedés etikailag is ingatag alapokon állna, és nem csak a görögök rossz példája miatt, hanem mert
az EKB kötvényvásárlása évek óta viszonylag alacsony szinten tartja az olasz államkötvények után fizetendő kamatszintet, így Róma óriási összegeket takarít meg a kamatkiadásokon.
Jelenleg is mindössze 1,6 százalékos a kamatkülönbözet a 10 éves német államkötvényekhez képest, egy tarthatatlan kormányprogram bevezetése esetén azonban ez a kamatprémium várhatóan megugrik, tovább növelve az olasz adósságszolgálatot.

Interneten szavaztak a kormányprogramról

Az elitellenes és euroszkeptikus kabinetben kulcsfontosságú pozíció, a gazdaságfejlesztési tárca jutna a 31 éves, képzettség nélküli Luigi Di Maionak, az Öt Csillag eredeti kormányfő jelöltjének, és a szintén képzettség nélküli Matteo Salvini, a Liga vezére pedig a belügyminiszteri poszt várományosa olasz sajtóforrások szerint. Salvini egyébként korábban még az észak-olasz tartományok elszakadása mellett kampányolt, mindkét párt pedig az euró feladásáról akart népszavazást kiírni.
A Beppe Grillo komikus alapította M5S tagsága egyébként az interneten szavazott a kormányprogramról, amit a résztvevők 94 százaléka jóváhagyott.
A Liga tagjai utcai szavazófülkékben nyilvánítottak véleményt a "változás programjáról".