Tényleg csökkenti az oxigénszintet, ha maszkot hordunk?

Hírek2020. júl. 19.Növekedés.hu

A szakemberek szerint a maszk viselése az egyik leghatékonyabb módszer a koronavírus ellen. A maszkokkal kapcsolatos egészségügyi tévhitek azonban elárasztották a közösségi médiát - sokan attól tartanak, hogy a viselése csökkenti az oxigénszintet. Dr. Megan Hall orvos egy gyors kísérlet segítségével oszlatta el a kételyeket.

Egy dél-karolinai orvos, Dr. Megan Hall megnézte, hogy az elgondolás, miszerint „az oxigénszint drámai módon csökken, ha valaki maszkot visel” mennyi igazságot tartalmaz – olvasható a CNCB oldalán.

Dr. Hall megmérte a véroxigénszintjét és a pulzusát akkor, amikor nem volt rajta maszk, majd három különböző maszk viselésekor is.

Mindegyiket 5 percig viselte, majd ellenőrizte az oxigéntelítettséget (százalékban megadva) és a percenkénti pulzusszámot. Hozzátette, hogy a kísérletet megelőzően öt órán át sebészi maszkot viselt.

Az eredmények:

  • Maszk nélkül: 98 százalék, 64/perc
  • Sebészi maszk: 98 százalék, 68/perc
  • N95 maszk: 99 százalék, 69/perc
  • N95 és sebészi maszk (így hordja a legtöbb egészségügyi dolgozó): 99 százalék, 69/perc.

Dr. Hall elmondása szerint rengetegszer olvasta és hallotta, hogy az emberek azért nem akarnak maszkot felvenni, mert „nem kapnak bennük levegőt”, másokat pedig az aggaszt, hogy „a maszk viselése miatt drasztikusan csökken az oxigén szintje”.

Egyik maszk hordása sem befolyásolja a véroxigénszintet vagy a pulzusszámot. Annak ellenére, hogy egyesek számára kényelmetlen lehet őket hordani, lélegezni így is lehet bennük

– írta a doktornő a Facebookon publikált posztjában.