Veszélyben a tokiói olimpia?

Hírek2020. júl. 19.Növekedés.hu

Alig több mint egy évvel az idén, a koronavírus járvány miatt 2021-re halasztott Tokiói Olimpiai játékok tervezett kezdete előtt japán egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a játékok megrendezése komoly veszélynek tenné ki a japán lakosságot, mivel feltételezhetően nem lesz számottevő azoknak az aránya, akik addigra védettséget szereznek a vírussal szemben, a vakcina pedig még nem lesz széles körben elérhető - írja a reuters.

A szervezők a japán kormánnyal illetve Tok város vezetésével együttműködve mindent megtesznek, hogy a járvány ne akadályozza meg az esemény megrendezését.

Noha a világ más országaival összehasonlítva Japánban eddig sikerült a járványt viszonylag alacsony szinten tartani, abban gyakorlatilag az összes szakember egyetért, hogy az olimpia jelentősen megnövelné a járvány újbóli kitörésének az esélyét.

Eddig összesen mintegy 20 ezer igazolt fertőzött volt az országban és 980 ember hunyt el a betegségben. Ez a jó eredmény egyrészt a nagyon fejlett egészségügyi rendszernek köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a japán kultúrában az emberek közötti fizikai érintkezés, kézfogás, ölelés, nem igazán elterjedt.

Daiichi Morii, az Oszakai Egyetemi Kórház járványügyi osztályának orvosa így fogalmazott:

Semmi kétség nincs afelől, hogy a játékok megrendezésével újra fellobban a fertőzés. Pillanatnyilag kontrol alatt tudjuk tartani, de ez csak úgy lehetséges, hogy korlátozzuk a külföldiek beutazását. Ez azonban, a játékok ideje alatt, nyilvánvalóan nem kivitelezhető.

Éppen a jelenlegi hullámban elért sikerek adnak okot aggodalomra, mivel egy nemrégiben készült felmérés szerint

Tok lakosságának mindössze 0,1 százaléka a rendelkezik a vírus ellen antitestekkel, ami sokkal alacsonyabb, mint pl. a New York-i 14 százalék vagy a stockholmi 7 százalék.

Ez a Nagasaki Egyetem professzora Katsunori Yanagihara szerint azt jelenti, hogy szinte mindenki ki van téve a fertőzésnek. Az antitestek ugyanis feltehetően védettséget nyújtanak a fertőzés ellen, de legalábbis segítenek a betegség legyőzésében.

Jelenleg több mint 100 féle vakcinával kapcsolatban folynak kutatások, de korántsem biztos, hogy jövő nyárra rendelkezésre fog állni megbízható oltóanyag. Ha mégis, akkor sem áll rendelkezésre majd a világon mindenhol olyan mennyiség, ami ahhoz szükséges, hogy a több mint 200 országból érkező több ezer sportolót kivétel nélkül be tudják oltani.

A tokiói Asahi Shimbun nevű napilap múlt hónap végén készült közvélemény kutatása szerint a megkérdezettek 59 százaléka gondolta azt, hogy az olimpiát vagy még későbbre kellene halasztani, vagy végleg lemondani róla.

Ez az arány jól tükrözi a lakosság aggodalmát a fertőzéssel kapcsolatban.

Yoshiro Mori, a Toki olimpia szervező bizottságának vezetője ezekre az aggodalmakra reagálva bejelentette, hogy együttműködve a japán illetve a tokiói vezetéssel szeptemberre felállítanak egy operatív csoportot, aminek az lesz a feladata, hogy kidolgozza a külföldről érkezők egészségügyi ellenőrzésének módját, és azt, hogy miként tudják a majdani távolságtartási szabályokat betartatni..

Norio Sugaya, a WHO influenzával foglalkozó csoportjának tagja hangsúlyozta, hogy Japánban az embereknek nem szabad azt gondolniuk, hogy a jelenlegi sikerek miatt teljes biztonságban vannak. Nem szabad japán csodáról beszélni, mert ez azt az érzést kelti az emberekben, hogy legyőzhetetlenek. Márpedig ez sajnos nincs így.