Mi lesz Prigozsin örökségével?

Elemzések2023. aug. 25.Kovács Dániel

Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, mi okozta a repülőgépbalesetet, amely végzett Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel, egyúttal teljesen lefejezte a hírhedt zsoldossereget. Felmerül a kérdés, mit lépnek a vezető nélkül maradt fegyveresek? Máris hallani olyan híreket, hogy szervezkednek, és újra megindulnának Moszkva ellen. A Növekedés.hu Seremet Sándort, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatóját kérdezte arról, mi az igazság az újabb puccskísérletről, és mi lesz a Wagner-örökség sorsa hosszú távon.

Pontosan két hónappal azután, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapító tulajdonosa csapataival visszafordult Moszkva alól, ezzel kudarcba fulladt a puccskísérlete,  életét vesztette egy repülőgépszerencsétlenség során. Az Embraer 135 (EBM-135BJ) kisgép, amelyen a zsoldosvezér utazott, Moszkvából tartott Szentpétervárra, mikor máig tisztázatlan körülmények között lezuhant Tver régióban, Kuzsenkino falu közelében.

Kezdetben arról szóltak a hírek, hogy rakéta találta el a gépet, majd olyan verzió is napvilágot látott, hogy drága borokat tartalmazó dobozba rejtett pokolgép okozta a légikatasztrófát. Ám ennél is érdekesebb az, amit az orosz hatóságok már napokkal ezelőtt közöltek:

a gép tíz utasa között a zsoldosvezéren kivül ott volt a Wagner több magas rangú vezetője, köztük a zsoldossereg másik alapítója, Dmitrij Utkin is, akiről már korábban megírta a Növekedés.hu, hogy Prigozsin legfőbb bizalmasa és a Wagner társalapítója volt. Korábban a katonai hírszerzésnél dolgozott, majd 2013-tól Szíriában, a Donbaszban és a Krím-félszigetnél harcolt.

Okkal merül fel hát a kérdés, mire készül most a lefejezett zsoldoshadsereg?

Az Embraer 135 (EBM-135BJ) kisgép, amelyen a zsoldosvezér utazott, Moszkvából tartott Szentpétervárra, mikor máig tisztázatlan körülmények között lezuhant Tver régióban, Kuzsenkino falu közelében.

Máris hallani olyan híreket, hogy vezetőjük halálhírére ismét mozgolódni kezdtek a Wagner csapatok, és várhatóan újabb puccskísérlet kezdenek. Korábban mi is megírtuk, hogy Fehérorosz források szerint Prigozsin halálának hírére Wagner konvojok indultak el Oroszország felé az oroszok inváziója ellen alakult Ukrán Nemzeti Ellenállási Központ közlése szerint. A belarusz hatóságok valószínűleg megpróbálják a konvojokat feltartóztatni az orosz-fehérorosz határon. De mi az igazság?

- Oroszországban több anoním telegram csatorna különböző híreket terjeszt, ez a Prigozsin féle júniusi zendülés során is meglátszott. Ezek eltérő híreket terjesztettek akkor is (mint például Prigozsin halála, de például a Moszkva felé tartó menet leállításáról szóló hangfelvételt is hamisnak titulálták egyesek).

Ez látható jelenleg is. Hogy kik állnak az híresztelések mögött nehéz megmondani.  A Wagner meglévő erői részéről nem valószínű, hogy lehet számítani egy a két hónappal korábbihoz hasonló szervezett nagy fellépésre, de a magán jellegű kisebb akciók nem zárhatók ki - mondja a Növekedés.hu-nak Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, az Eurázsia Központ szakértője.

Mi lesz a továbbiakban a zsoldossereg sorsa? 

- A Wagner csoport korábbi formájában már a zendülés után megszűnt létezni, hiszen a zsoldosok egy része csatlakozott a hadsereghez, jelentős része a nehéz fegyverek átadása után Fehéroroszországba távozott és voltak, akik teljesen leszereltek. De emellett

megmaradtak az afrikai csapatok is, amelyek továbbra is folytatják az ottani tevékenységüket. Ez valószínűleg más rendszeren belül, talán más "brand" alatt, de valószínűleg tovább folytatják majd - véli Seremet Sándor. 

Arra a kérdésünkre, hogy milyen következményei lesznek Jevgenyij Prigozsin likvidálásának rövid és hosszútávon, a szakértő azt mondja, következményekről egyelőre korai beszélni, mivel az eset körülményei tisztázatlanok. A sajtóban egyelőre találgatásokat olvashatunk, amelyek közös pontja Putyin bosszúja. Hogy mi történt valójában, nagy valószínűséggel sosem fog kiderülni. 

- Előreláthatóan az tűnik logikusnak, hogy a különböző érdekcsoportok megpróbálják javukra fordítani az esetet, hogy hozzáférhessenek azokhoz az üzleti területekhez amelyek Prigozsinhoz voltak köthetők.

Az orosz vezetés egyelőre elzárkózik az esettől Putyin elnök részvétet nyilvánított az elhunytak családjainak, mindemellett az esetet a Kreml is fel tudja használni, jelzésként azzal kapcsolatban, hogy mi vár a zendülőkre és árulókra háború idején - mutat rá Seremet Sándor.