Területi Innovációs Platform a Dunaújvárosi Egyetemen

Hírek2021. máj. 12.Növekedés.hu

Területi Innovációs Platformot alapítottak kedden a Dunaújvárosi Egyetemen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával.

Szabó István, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese a témában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a platformok országszerte szerves részei a felsőoktatási intézményeknek, s képesek a vállalatok számára innovációt eljuttatni, vagyis olyan műszaki, gazdasági megoldásokat, amelyek versenyképesebbé teszik őket. Hozzátette, ez a tudás a Dunaújvárosi Egyetemen is rendelkezésre áll, a közeljövő feladata az, hogy minél egyszerűbben hozzáférhetővé tegyék azt a platformhoz csatlakozó, innovációra kész cégek számára.

Az elnökhelyettes rámutatott arra, hogy a platform mindenki számára nyitott. Arra biztatta a térség minden gazdasági szereplőjét, hogy lépjenek be, mert olyan információkhoz juthatnak, amelyek megkönnyítik versenyképesebbé válásukat.

Szabó István egy nemzetközi kutatásra utalva kiemelte, hogy egy "innováló" vállalat négyszeres forgalomnövekedést ér el. Éppen ezért Magyarország, amely egy nemzetközi rangsorban a 23. helyen áll innovációban, szeretné elérni, hogy a világ fő innovátorai közé emelkedhessen. Ennek érdekében indult el az innovációs platformok megalapítása vidéken 9, a fővárosban 12 intézményben, ezekhez ingyenesen, tagdíjfizetési kötelezettségek nélkül csatlakozhatnak nagyvállalatok, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k), startupok, szakmai szervezetek és kamarák egyaránt.

Az elnökhelyettes közölte, hogy a már megalapított platformoknak jelenleg 285 tagjuk van. Jelezte, hogy a működésükhöz a források is rendelkezésre állnak: az NFKIH-nál innovációra 76,5 milliárd, kutatásra 105,7 milliárd forint jut, miközben a Horizont Európa programban uniós forrásból további 95,5 milliárd forint érhető el, s ősztől jön a Ginop Plusz, amelynek forrásai a platformokon keresztül lesznek elérhetők az innovatív cégek számára.

András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora azt mondta, egy újabb fontos ügy mellé álltak, hiszen a térségben működő iparvállalatok életében innovációs szereplőként tudnak részt venni a jövőben. Sok céggel szeretnének megállapodni, innovációs munkákat vállalni, amelyek eredményeként a vállalkozások még sikeresebbek lehetnek - tette hozzá.