Újabb helyeken nyitja meg új típusú áruházait az IKEA

Hírek2020. feb. 18.Növekedés.hu

London, New York, Koppenhága és Madrid után Berlin központjában is kis boltot nyit az IKEA. A svéd bútoráruház az idén nyáron - a korábban tervezettnél egy évvel hamarabb - a német fővárosban és Potsdamban is beindít egy-egy új típusú áruházat.

Az új modell keretében a cég a városok központjában alakít ki üzleteket, amelyek jóval kisebbek hagyományos áruházainál, 500-1.000 négyzetméter alapterületűek. Összehasonlításképpen: egy átlagos IKEA áruház 25.000 négyzetméteres. A stúdiókban 10-20 ember dolgozik majd, legfőbb feladatuk, hogy az előre lefoglalt időpontokra érkező ügyfeleket segítsék a lakberendezési tervek kidolgozásában. 

A kuncsaftok nem megrakott bevásárlókocsikkal távoznak majd az új típusú üzletekből. A felvonultatott termékek nagy része nem is eladó. A vásárlók kipróbálhatják a bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat, tájékozódhatnak, valamint a szakemberek segítségével elkészíthetik új konyhájuk, nappalijuk, polcrendszerük részletes terveit. 

A potsdami üzletben az elképzelések szerint a vevők már a VR - virtuális valóság – technológiájára épülő programmal tervezhetik meg otthonaik berendezéseit. Az árut aztán házhoz rendelhetik, vagy felvehetik a kiválasztott raktáráruházban.

Az új modell arra a problémára kínál megoldást, hogy aki eddig IKEA-bútorokat akart beszerezni, annak az európai nagyvárosokban kisebb kirándulást kellett megtennie. A cég áruházai a városok peremén, az ipari negyedekben, gyakran a „semmi közepén” állnak. 

A belvárosi üzletekbe viszont akár gyalog vagy tömegközlekedéssel is el lehet jutni. A cég termékei és szolgáltatásai így elérhetővé válnak mindenkinek, akiket eddig visszatartott a vásárlástól a raktáráruházak körülményes megközelíthetősége.

Az IKEA tájékoztatása szerint világszerte 40 városban kísérleteznek új üzleti-, és áruházmodellekkel, jelenleg az első tapasztalatok begyűjtése, kielemzése folyik. Berlinben a belvárosi tervező stúdió mellett várhatóan egy másik típust, az úgynevezett XS modellt is kipróbálják. Ez egy olyan „kisáruház” lesz, amely legfeljebb 10.000 négyzetméteren terül el, és a cég teljes termékpalettáját kínálja majd, de hiányzik belőle az IKEA nagyáruházakban megszokott piactér és az önkiszolgáló raktár.