Kevesebb magyar megy külföldre dolgozni

Interjú2020. feb 18.Szabó Anna

A hazai bérek emelkedésével, valamint az itthoni elhelyezkedési lehetőségek bővülésével párhuzamosan érezhetően csökken a külföldön munkát vállalni szándékozók aránya - nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Hadházy Tamás, a tőzsdére nemrég bevezetett, munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó Pensum Group Nyrt. igazgatósági tagja.

A Pensum hosszú ideje aktív az osztrák és a német munkaerőkölcsönzési piacon is. Hogyan látja az elhelyezkedési lehetőségeket a magyarral összehasonlítva? Mely területeken nagy a lemaradásunk, elsősorban a béreknél, és mely szektorokban nagy még a különbség?

Általánosságban elmondható, hogy jóval magasabb a bérszínvonal mind az osztrák mind a német piacon. Az osztrák béreket tovább növelik az ágazati kollektív szerződésekben kiharcolt juttatások, így például szinte általánosnak mondható a tizenharmadik, tizennegyedik havi bér. Különösen érezhető a különbség a szakképzettséget igénylő tapasztalt munkaerő esetében.

Dr. Hadházy Tamás, a Pensum Group Nyrt. igazgatósági tagja

A magyar vendégmunkások összetétele milyen: arányaiban mennyien vállalnak csak átmenetileg munkát, mennyien ingáznak, illetve költöznek ki véglegesen?

A Pensum Group működési területén túlnyomórészt az a tapasztalat, hogy átmenetileg vállalnak ilyen formában munkát a munkavállalóink (legfeljebb 18 hónap). Tapasztalataink szerint a véglegesen kiköltözni szándékozók száma 10 százalék alatti.

Az osztrák és német mellett melyek a legvonzóbb munkaerőpiacok a magyarok számára? Hol a legnagyobb a bérelőny?

Nagyon vonzó az Egyesült Királyság, azonban a Brexit miatt bizonytalanná váltak ott a kilátások. Ugyancsak népszerű a német piacnál is nagyobb bérelőnyt kínáló Hollandia.

Folytatódik-e a szakképzett munkaerő kinti munkavállalásának növekedése, esetleg érzékelnek csökkenést, vagy hazatérést néhány területen? Mennyire jellemző, hogy az egész család kiköltözik a munkavállalás időtartamára? 

A hazai bérek emelkedésével, valamint a hazai elhelyezkedési lehetőségek bővülésével párhuzamosan érezhetően csökken a külföldön szerencsét próbálni szándékozók aránya. Nehezíti a külföldi munkavállalást továbbá a nyelvtudás hiánya, mely már egy szakmunkás irányában is elvárás. A mi gyakorlatunkban egyáltalán nem jellemző a család kiköltözése, bár van rá példa.

Melyek a magyar vendégmunkások legnagyobb előnyei a kinti piacokon?

Jellemzően a jövedelmi különbségek állnak a külföldi munkavállalás mögött, bár fontos szempont a legtöbb itthoni munkahelynél jellemzően rendezettebb munkakörülmények és a munka/szabadidő kedvezőbb aránya is.

Milyen irányú fejlesztéseket szeretnének végrehajtani a szolgáltatásaikban középtávon Magyarországon és külföldön?

Egyrészt növelni szeretnénk a munkaerő-közvetítés arányát portfoliónkon belül, különös tekintettel a szakképzett és fehérgalléros munkavállalók vonatkozásában. Másrészt az erős nagyvállalati ügyfeleink számának bővítésével szeretnénk markáns lefedettséget jelenlegi szolgáltatási területünkön. Ezen kívül a Pensum Group tevékenységét kiterjesztenénk Szlovákiára, illetve a munkaerő-közvetítési tevékenységünket Hollandiára, valamint a skandináv területre is.