Ukrán ellentámadás indult Szeverodonyeckben - megszállt területeket foglaltak vissza

Hírek2022. jún. 4.Dajkó Ferenc Dániel

Eddig nem sikerült bekerítenie az orosz hadseregnek Szeverodonyecket. A városban ellentámadásba lendültek az ukrán védők. Visszaszerezték a város elfoglalt területeinek a 20 százalékát. Térképen mutatjuk, hol akadt el az orosz bekerítő hadművelet.

Az utolsó ukrán hídfőállás

Szeverodonyeck az ukrajnai háború egyik újabb kulcspontja. A város az utóbbi időben kiemelt célpontjává vált az oroszoknak. Jelenleg ugyanis ez az ukránok utolsó jelentős hídfőállása a Donyec folyótól keletre a Donbasszban, rádaásul mivel a Luhanszki terület megközelítőleg 95 százalékát mostanra megszállták az oroszok, így Szeverodonyeck elestével gyakorlatilag egész Luhaszk megye orosz kézre kerülne, ezzel pedig Oroszország elérné az egyik célját. 

Nem sikerült körülzárni

Hogy körülzárhassák a várost, az oroszok az elmúlt hetekben módszeresen foglalták el sorra a környező településeket, ám egy ponton még mindig nem sikerült bezárniuk a gyűrűt. Liszicsanszk városa közvetlenül Szeverodonyeck mellett fekszik, a Donyec túlpartján és teljesen ukrán ellenőrzés alatt áll. Az oroszok már többször megkísérelték megközelíteni a várost ám eddig sikertelenül. 

Mostanra sikerült több települést is elfoglalniuk Liszicsanszk közelében, de egy kulcsfontosságú város Bahmut még továbbra is ukrán kézen van. Az oroszok kísérletei, hogy elfoglalják Bahmutot eddig sikertelenek voltak, pedig Bahmut lenne az a város, ahonnan komoly offenzívát indíthatnának Liszicsanszk ellen és így teljesen körbezárhatnák Szeverodonyecket.

A térképen jól látható, hogy Liszicsanszkba nyugati (bal) irányból csak Bahmut felől vezet komolyabb út. Bahmut megszállása és ezáltal az út felett az irányítás megszerzése kulcsfontosságú, mert így elzárnák Liszicsanszkot a nyugatról érkező utánpótlástól, valamint az orosz offenzíva szempontjából is megkönnyítené a logisztikát, ha birtokolnák a várost és az utat. A térképen bekarikázott települések egyébként már mind orosz kézen vannak és Bahmut elfoglalásával összeérnének az orosz vonalak, így bezárulna a kör Liszicsanszk és Szeverodonyeck körül. Szeverodonyecktől keletre (jobb) már oroszok által megszállt területek vannak. A térképen jól látható, hogy Liszicsanszkba nyugati (bal) irányból csak Bahmut felől vezet komolyabb út. Bahmut megszállása és ezáltal az út felett az irányítás megszerzése kulcsfontosságú, mert így elzárnák Liszicsanszkot a nyugatról érkező utánpótlástól, valamint az orosz offenzíva szempontjából is megkönnyítené a logisztikát, ha birtokolnák a várost és az utat. A térképen bekarikázott települések egyébként már mind orosz kézen vannak és Bahmut elfoglalásával összeérnének az orosz vonalak, így bezárulna a kör Liszicsanszk és Szeverodonyeck körül. Szeverodonyecktől keletre (jobb) már oroszok által megszállt területek vannak. 

Ellentámadásba lendültek az ukrán védők

Ennek köszönhetően az ukrán erők továbbra is képesek utánpótláshoz jutni és kitartanak Szeverodonyeckben. Habár az utóbbi napokban arról lehetett hallani, hogy a város szinte teljesen orosz kézen van, most úgy tűnik az ukrán hadseregnek sikerült ellentámadást indítaniuk a városban.

A Reuters nemzetközi hírügynökség közleménye alapján június 3-ra péntek estére az ukrán erőknek sikerült visszafoglalniuk a város megszállt területeinek a 20 százalékát. 

Szergej Haidai, Luhanszk megye kormányzója pénteken az ukrán nemzeti televíziónak azt nyilatkozta, hogy az ukrán csapatok visszafoglalták a Szeverodonyeckben elvesztett területük 20%-át - írják.

Az orosz tüzérség lövi a várost

Jelenleg az orosz hadsereg az ukrán jelentések alapján tüzérségi támadás alatt tartja a várost. Az ukránok célja, hogy kiszorítsák az orosz csapatokat és megakadályozzák, hogy az orosz tüzérség lőhesse a várost, kérdés azonban, hogy ez sikerülhet-e. Amennyiben az orosz tüzérség tudja tartani az állásokat és az ukrán védelem is kitart, megismétlődhetnek a Mariupolban történtek és fennáll a veszélye annak is, hogy szinte teljesen elpusztul Szeverodonyeck.