Az ukrán erők visszaszerezték az irányítás Harkov felett - Nova Kakhovka orosz kézre került

Hírek2022. feb. 27.D.F.D.

Úgy tűnik, az orosz erők átvették az irányítást délen a Herszon régió fölött és reggel sikeresen behatoltak Harkov városának területére. Harkovból azóta az ukrán csapatok kiűzték az oroszokat és visszaszerezték az irányítást a város felett. Nova Kakhovka városa a Dnyeper partján orosz kézre került.

Visszaszerezték az irányítást az ukránok

Az orosz csapatoknak reggel sikerült behatolniuk Harkovba, a második legnagyobb ukrán városba. A harcok a belvárosban folytak, amit orosz harcjárművek leptek el. A Sky News nemzetközi hírportál Dnyiproban tartózkodó tudósítója arról számolt be a mai reggel folyamán, hogy az ukrán belügyminisztériumtól hallott információk alapján az orosz erők behatoltak Harkov városának a területére.

Orosz harcjárművek Harkov belvárosában, rajtuk a titokzatos fehér Z betű;Orosz harcjárművek Harkov belvárosában, rajtuk a titokzatos fehér Z betű; Forrás: Twitter

Azóta Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója egy twitter üzeneten keresztül szintén megerősítette, hogy már Harkov központjában zajlanak a harcok.

Amennyiben sikerülne átvenni az irányítást Harkov felett az oroszoknak, az jelentős fejlemény lenne és komoly áttörés az oroszok számára.Éppígy természetesen az ukrán félnek is jelentős fegyvertény lenne, ha sikerülni visszaszorítani az orosz támadást és továbbra is a kézben tudná tartani a várost.

Jelenleg úgy tűnik ez utóbbi verzió érvényesült. Az ukrán erőknek sikerült kiszorítani az oroszokat Harkovból és teljesen visszaszerezték az irányítást a város felett.

Harkov körül a háború kipattanása óta nagyon komoly harcok dúlnak, és Oroszországnak a legelejétől stratégiai célja elfoglalni a várost. 

Harkov körül a háború kipattanása óta nagyon komoly harcok dúlnakA térképen pirossal jelölt város Harkov; Forrás: Google Maps

Harkov keleten, az orosz-ukrán határ közelében, attól körülbelül 20 kilométerre fekszik és mérete, illetve határhoz közeli pozíciója mellett a jelentőségét az adja, hogy az ukrán hadiipar egyik legfontosabb központja volt a háború előtt.

Kherson is orosz kézre került?

Szintén a Sky News meg nem erősített információk alapján arról számolt be, hogy a déli Herszon régió/oblast (vagy legalábbis jelentős része) is orosz ellenőrzés alá került. A hír a régió egyik polgármesterétől származik.

A pirossal jelölt terület Herszon Oblast azaz Herszon régió; Forrás: Wikipedia

Fontos kiemelni, hogy nagyon nehéz a frontvonalak pontos helyéről biztos információkkal szolgálni, illetve nehéz megállapítani, hogy pontosan hol tartanak most az orosz katonák, mivel sok az egymásnak ellentmondó információ. Abban ez esetben, ha újabb információk derülnek ki a harkovi helyzetről cikkünket frissítjük.

Nova Kakhovkát elfoglalták

Az orosz csapatok megszállták Nova Kakhovkát, írja a BBC, az ukrán médiától származó információk alapján. Nova Kakhovka egy kis város, Ukrajna déli részén. A település fontosságát az adja, hogy startégiai fontosságú helyen fekszik a Dnyeper folyó partján, ahonnan a Krím-félsziget vízellátását is biztosítják az Észak-Kírmi-csatornán keresztül. Nova Kakovka egyébként a Herszon régió területére esik, tehát ez a hír alátámaszatni látszik a Sky News értesüléseit, ami alapján a régió orosz ellenőrzés alá került. Nova Kakhovka nagyon közel található a régió központjához, Herszon városához. Arról jelenleg nincsennek információink, hogy Herszon városa orosz kézre került volna.

Az orosz csapatok megszállták Nova KakhovkátA térképen pirossal jelölt település Nova Kakhovka. Látható, hogy nagyon közel fekszik Herszon városához, és szintén a közelben, tőle keletre található a már korábban megszállt Melitopol is. A térképen is látható Krím-félszigetről az orosz csapatok mikor észak felé elindultak ketté váltak. A kelet felé tartó csapatok Melitopol városát foglalták el, az ő céljuk valószínűleg Mariupol bekerítése. A nyugat felé induló erők, mint látható, megszállták Nova Kakhovkát, az ő céljuk minden bizonnyal Odessza bekerítése. Ha ez megtörténik Ukrajnát elvágja Oroszország a Fekete-tengertől. (Térkép forrása: Google Maps)

Korábban Oroszország számára komoly problémát jelentett, hogy a Krím vízellátását 90 százalékban Ukrajna felügyelte, az ukrán vezetés pedig elzárta a  vízellátást biztosító, amúgy is rossz állapotban lévő csatornát. Ugyan Oroszország különböző beruházásokkal próbálta javítani a Krím vízellátottságát, azonban a vízhiány megoldását a csatorna újbóli megnyitása jelentheti.