Váratlan helyzetre gyűjt az ország

Hírek2020. feb. 25.Növekedés.hu

A magyarok 89 százaléka gyűjt váratlan helyzetre, ám csak negyedüknek kell valóban szembenéznie ilyen szituációval egy év alatt – derül ki az OTP Öngondoskodási Index kutatás adataiból. A készpénzüket otthon tartók nemcsak a hozamoktól esnek el, hanem az infláció hatásait sem tudják enyhíteni, pedig megfelelő befektetésekkel már rövidtávon is mérsékelhető a pénzromlás.

Jórészt hiába várjuk a váratlant, legalábbis ez derül ki az OTP Öngondoskodási Index kutatás legfrissebb adataiból. A megkérdezettek 89 százaléka bár úgy nyilatkozott, hogy váratlan helyzetre gyűjti és tartja otthon a pénzét, mindössze negyedük mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban valóban szembesült ilyen típusú kiadással, akkor is átlagosan 1-2 alkalommal.

A többség (a válaszadók 71 százaléka) kétszeresen bukott azzal, hogy megtakarításait otthon tartotta készpénzben: ők egyrészt elestek a befektetések nyújtotta hozamoktól, másrészt az infláció feltartóztathatatlanul erodálta a pénzük értékét.

A megtakarításukat részben készpénzben tartók ¾-e az egyszerűség, harmaduk a feltételezett olcsóság miatt választotta ezt a megoldást, és valamivel több mint negyedük mondta azt, hogy rossz érzés, ha nincs azonnal hozzáférhető tartaléka.

A készpénz magától is fogy

Az infláció mértéke januárban több éves csúcsra 4,7 százalékra ugrott éves összevetésben számítva. A valós rekordértéket azonban a lakossági becslés még így is felülmúlja: az OTP Bank számára készített GfK kutatásban a megkérdezettek átlagosan 7, az OTP Öngondoskodási Index felmérésben 5 százalékra becsülték itthon a pénzromlás éves mértékét.

A magas infláció érzékelése ellenére a magyarok mégis több ezer milliárd forintnyi készpénzt tartanak otthonaikban.

„A készpénz és a folyószámlán a váratlant váró pénz is veszít hosszútávon az értékéből, így akik ezt a megoldást választják, még csak mérsékelni sem tudják az infláció hatását. Már évi 2 százalékos kamat mellett is érdemesebb befektetni a megtakarításokat, hiszen a szakértők segítségével kiválasztott és megfelelően diverzifikált megtakarítási portfólióval, félretett pénzét mindenki egyéni preferenciái mentén dolgoztathatja” – hívja fel a figyelmet Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

A példa alapján kiszámítható, hogy egy évi 2 százalékos hozamú befektetéssel már kétharmadával mérsékelni lehet a Magyar Nemzeti Bank éves inflációs céljának (3 százalék) megfelelő pénzromlás mértékét. Hosszabb távra szóló egyszeri befektetéssel, akár kisösszegű rendszeres megtakarítással pedig az infláció mértékét megközelítő reálhozamot is el lehet érni.