Váratlan helyzetre gyűjt az ország

Hírek2020. feb. 25.Növekedés.hu

A magyarok 89 százaléka gyűjt váratlan helyzetre, ám csak negyedüknek kell valóban szembenéznie ilyen szituációval egy év alatt – derül ki az OTP Öngondoskodási Index kutatás adataiból. A készpénzüket otthon tartók nemcsak a hozamoktól esnek el, hanem az infláció hatásait sem tudják enyhíteni, pedig megfelelő befektetésekkel már rövidtávon is mérsékelhető a pénzromlás.

Jórészt hiába várjuk a váratlant, legalábbis ez derül ki az OTP Öngondoskodási Index kutatás legfrissebb adataiból. A megkérdezettek 89 százaléka bár úgy nyilatkozott, hogy váratlan helyzetre gyűjti és tartja otthon a pénzét, mindössze negyedük mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban valóban szembesült ilyen típusú kiadással, akkor is átlagosan 1-2 alkalommal.

A többség (a válaszadók 71 százaléka) kétszeresen bukott azzal, hogy megtakarításait otthon tartotta készpénzben: ők egyrészt elestek a befektetések nyújtotta hozamoktól, másrészt az infláció feltartóztathatatlanul erodálta a pénzük értékét.

A megtakarításukat részben készpénzben tartók ¾-e az egyszerűség, harmaduk a feltételezett olcsóság miatt választotta ezt a megoldást, és valamivel több mint negyedük mondta azt, hogy rossz érzés, ha nincs azonnal hozzáférhető tartaléka.

A készpénz magától is fogy

Az infláció mértéke januárban több éves csúcsra 4,7 százalékra ugrott éves összevetésben számítva. A valós rekordértéket azonban a lakossági becslés még így is felülmúlja: az OTP Bank számára készített GfK kutatásban a megkérdezettek átlagosan 7, az OTP Öngondoskodási Index felmérésben 5 százalékra becsülték itthon a pénzromlás éves mértékét.

A magas infláció érzékelése ellenére a magyarok mégis több ezer milliárd forintnyi készpénzt tartanak otthonaikban.

„A készpénz és a folyószámlán a váratlant váró pénz is veszít hosszútávon az értékéből, így akik ezt a megoldást választják, még csak mérsékelni sem tudják az infláció hatását. Már évi 2 százalékos kamat mellett is érdemesebb befektetni a megtakarításokat, hiszen a szakértők segítségével kiválasztott és megfelelően diverzifikált megtakarítási portfólióval, félretett pénzét mindenki egyéni preferenciái mentén dolgoztathatja” – hívja fel a figyelmet Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

A példa alapján kiszámítható, hogy egy évi 2 százalékos hozamú befektetéssel már kétharmadával mérsékelni lehet a Magyar Nemzeti Bank éves inflációs céljának (3 százalék) megfelelő pénzromlás mértékét. Hosszabb távra szóló egyszeri befektetéssel, akár kisösszegű rendszeres megtakarítással pedig az infláció mértékét megközelítő reálhozamot is el lehet érni.

Videók ajánlása vagy bármi