Varga Mihály: a magyar gazdaságnak felzárkózási pályán kell maradnia

Hírek2019. aug. 1.MTI

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság felzárkózási pályán maradjon, azaz a gazdaság növekedése mindig meghaladja az Európai Unió átlagos növekedését - jelentette ki a pénzügyminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson csütörtökön.

Varga Mihály a zöldség-gyümölcs feldolgozással és gyorsfagyasztásával foglalkozó AgroSprint Zrt. 2,2 milliárd forint beruházási értékű új gyáregységének avatásán elmondta, a kabinet célkitűzése szerint a növekedésnek legalább két százalékponttal magasabbnak kell lennie az európai átlagnál.

A tárcavezető szerint számos hibás döntés okozza azt, hogy Európa nem tud élni az adottságaival annak ellenére, hogy ezek lehetővé tennék a mostaninál jobb gazdasági teljesítmény elérését.

Gazdaságfejlesztési programok

"A magyar példa is azt igazolja, hogy ha jó helyre tesszük a hangsúlyt, vagyis a munkahelyekre, a családok erősítésére, az adócsökkentésre, a beruházások támogatására, valamint általánosságban véve a vállalati környezet javítására, akkor eredményt tudunk elérni" - fogalmazott Varga Mihály.

Kifejtette, mivel "kicsit borús" jeleket lehet látni az európai gazdaságban, ezért a magyar kormány elkészítette tizennégy pontos gazdaságvédelmi akciótervét, amely néhány eleme már hatályba is lépett. Varga Mihály ezek között elsősorban a vállalkozásokat érintő a szociális hozzájárulási adó és a kiva csökkentését, az adóelőleg-feltöltés kötelezettség eltörlését, a munkásszállás-építési programot, az öntözött mezőgazdasági területek nagyságának kibővítését, illetve a vállalkozások hitelhez jutásának könnyítését említette.

A magyar gazdaság eredményeit meg akarjuk védeni, emellett növelni kell a teljesítményét is

- rögzítette a pénzügyminiszter.

A rendelkezésre álló és a következő uniós ciklusú forrásokról szólva elmondta: a korábbi 16 százalék helyett a kormány 60 százalék felett költ a gazdaságfejlesztési programokra.

2014 és 2020 között több mint 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére, mely összeget tíz operatív program keretében lehet felhasználni.

A pénzügyminiszter szerint az egyik legnagyobb és legösszetettebb kiírás, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (Ginop) belül 17 600 pályázat kapott támogatást összesen 2530 milliárd forint értékben.

Az a cél, hogy a most megnyíló következő fejlesztési időszakban is folytatódjanak ezek a pályázatok, már látjuk azt, hol és hogyan lehet például kiszélesíteni a pályázati kiírásokat, vagy éppen feladni egyes korábbi feltételeket - hangsúlyozta Varga Mihály. 

Csökkent az 5, a 10 és a 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnek megfelelő összegben, 55,0 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 25,30 milliárd forint ajánlatából, csökkentett értékesítéssel, 20 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 11 bázisponttal alacsonyabb, 1,32 százalékos átlaghozamon.  Az előző kereskedési napon, szerdán az 5 éves lejáratra a másodpiacon 1,25 százalékos referenciahozam alakult ki.

A 10 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók 75,65 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 20,0 milliárd forintos összegben adott el kötvényeket az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 10 bázisponttal alacsonyabb, 2,28 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam a 10 éves lejáratú kötvényekre 2,28 százalék volt.

A 15 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók által ajánlott 34,39 milliárd forintból 15 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 2,70 százalék volt, 94 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Szerdán a 15 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 2,66 százalék volt.