Vasúti váltó, pénzváltó, szemléletváltó

Hírek2018. jún. 5.Növekedés.hu

Vasúti váltó, pénzváltó, szemléletváltó – ezzel a címmel tart előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Kultúragazdasági Szakosztálya meghívására Nemes Ilona filozófus 2018. június 8-án, pénteken 16 órától a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. kerület, Petőfi Sándor utca 5.). A rendezvény moderátora Horváth József közgazdász, a BCE nyugalmazott előadója lesz. Nemes Ilona előzetes problémafelvetése: Most már aztán igazán szemléletváltás kell – aki így nyilatkozik, rendszerint azt is megmondja, hogy mire váltsunk. (Többnyire – néha kizárólagosan – az ő szemléletére.) Az ajánlat nem új, sok mindent szoktunk váltani: a vasútnál pályát, a bankban pénzt, a földművelő váltógazdaságban parcellát, hétköznapi életünkben tiszta ruhát stb. A „váltóláz” időnként a politikában is kitör: le a régi politikusokkal, hozzunk helyettük újakat. Sőt, a tudomány sem mentes az újítás szándékától: itt paradigmaváltás a neve. Ebbe a sorba illeszkedik a szemléletváltás igénye is –, illetve nem illeszkedik egészen.

Mert ugye, hogyan váltjuk a vasúti pályát, a pénzt, a pihentetett szántóföldet, a tiszta ruhát? Letesszük, otthagyjuk a régit, jöhet az új.
A politikusokkal és a tudományos paradigmával némiképp más a helyzet. Az új politikusról hamar kiderülhet például, hogy avittabb a réginél, a tudományos paradigma pedig hamar kivallja, hogy nem nélkülözheti az előzményeket. Feltételezhetjük tehát, hogy van egyszerűbb, átláthatóbb, és bonyolultabb, kevésbé látványos váltás is. Ilyennek tűnik a szemléletváltás például. Ez utóbbiról gyakran hallhatunk magabiztos véleményt, miszerint nem kell agyonbonyolítani a dolgokat, forduljunk a hétköznapi józan észhez (más néven józan parasztész). Az pedig azt mondja, hogy a szemléletváltáshoz csak egy kis odafigyelés kell a világra meg egymásra, és ez még pénzbe se kerül. Ezzel a kis odafigyeléssel meg „olcsósággal” elég nagy gond van. Ebből a gondból vesz magára – erejéhez mérten – egy részt a gyakorlati filozófia sajátos változata a TAT gondolkodástechnika, és erről szól az előadás is. Meg arról, hogy a hétköznapi józan ész ma már hétköznapjainkban sem elég. Sőt, nem elég a szakképzett gondolkodás sem…