Veszélyben Mark Zuckerberg hatalma

Hírek2019. máj. 11.Növekedés.hu

A befektetők szerint a vezérigazgatói és az igazgatósági elnöki tisztség egyidejű ellátása túl nagy feladat.

A Szilícium-völgyben senkinek sincs ennyire korlátlan hatalma egy technológiai óriás fölött, olvasható a bbc.com hírportálon.

Mark Zuckerberg egy személyben a Facebook, a világ legnépesebb közösségi kapcsolati hálójának társalapítója, vezérigazgatója, igazgatósági elnöke és többségi tulajdonosa.

Ez a tény éveken át nemigen zavart senkit. Az események azonban egyszer csak rossz irányba indultak el.

Tudom, hogy enyhén szólva sincs igazán jó hírünk a személyiségi jogok kezelése tekintetében

mondta Mark Zuckerberg a cég közelmúltban megtartott, éves fejlesztői konferenciáján, San Jose-ban.

Ő maga kínosan mosolygott, a közönség azonban komoly maradt. Komoly maradt, mert a személyiségi jogok kezelésének gyakorlata felháborította a felhasználókat, feldühítette a politikusokat, elgondolkodtatta a hatóságokat és kiborította a befektetőket.

Egyre erősödnek azok a hangok, amelyek arra szólítják fel Mark Zuckerberg-et: alaposan gondolja végig, képes-e hatékonyan ellátni valamennyi, jelenleg általa birtokolt funkciót.

Amint az Egyesült Államok nekifut a következő választási ciklusnak, a Szilícium-völgyre szigorúan tekintő elnökjelöltek is Mark Zuckerberg személyes hatalmának erőteljes szűkítésére szólítanak fel, függetlenül attól, hogy ő maga akarja-e azt vagy sem. 

A Facebook zárt ajtók mögött komoly tárgyalást folytat az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) képviselőivel. A kiszivárgott hírek szerint az FTC rekord nagyságú büntetést tervez, a Facebook pedig a közelmúltban azt közölte befektetőkkel, hogy erre a célra legalább 3 milliárd dollárt (közel 870 milliárd forint) tett félre. A nagy kérdés: mi más követelése lehet még a hatóságnak?

Azt hiszem, a Facebook következetesen, erőszakos módon sértette meg felhasználóinak személyiségi jogait. A Facebook mindezt egy szükséges, elfogadható mértékű kockázatnak tekintette annak érdekében, hogy üzleti modelljét a lehető leggyorsabban megvalósíthassa. Ez a gyakorlat hasonló a parkolási szabálysértéshez. Tudomásul veszed, hogy megbüntetnek a tilos parkolás miatt, mert többet keresel például a csomagkézbesítéssel. Azt hiszem, a vállalat a bármi áron történő növekedést tekintette legfontosabb céljának.

mondta a BBC munkatársának Ashkan Soltani, az FTC egykori vezető technológiai szakértője. 

Figyelembe véve, hogy a szakértő által megfogalmazottak egyre inkább általános véleménnyé válnak, az FTC-re komoly nyomás nehezedik: egy olyan büntetést kell kidolgoznia, amely valóban súlyosan érinti a Facebook vezetését. Még egy 5 milliárd dolláros bírság is, amely a Facebook korábbi nyilatkozata szerint elképzelhető, csupán egy harmada annak az összegnek, amelyet a vállalat az idei év első három hónapjában keresett.

A Washington Post és a Politico hasábjain arról lehet olvasni, hogy az FTC döntésének legfontosabb részlete egy kiegészítő felügyeleti funkció kötelező előírása.  

A Politico úgy értesült, hogy az FTC egy olyan döntést fontolgat, amely arra szólítaná fel a Facebook-ot: a kormány jóváhagyásával vegyen fel egy személyiségjogi szakértőt, és nevezzen ki a személyiségi jogokat tiszteletben tartó vezetőket a vállalatirányítás legfelsőbb szintjére.  Tudni véli azt is, hogy Mark Zuckerberget személyesen teszik felelőssé e változások végrehajtásáért.

Jelentős kérdés a vállalat befektetőinek irányából érkező nyomás is. Noha a cég részvényének árfolyama a Cambride Analytica-botrány kirobbanását követő komoly visszaesés után látványosan emelkedett, Mark Zuckerberget sokan felszólították: gondolja meg, hogy a vezérigazgatói és az igazgatósági elnöki tisztségek egyidejű ellátása nem túl nagy feladat-e, különösen egy válságban lévő vállalat esetében.

A befektetők egy csoportja azt kéri: Mark Zuckerberget egy független elnök váltsa fel. Úgy vélik, a vállalat jelenlegi problémái elégséges alapot adnak erre a lépésre. Bár a részvény-tulajdonosok szavazása nem vezethet eredményre, mivel Mark Zuckerberg személyesen rendelkezik a szavazatok többségével, de az ötlet támogatói azt állítják: arra alkalmas, hogy hangsúly adjon a követelésnek.  

A kérdés napirendre tűzése tehát egy lehetőség arra, hogy rávegye Mark Zuckerberget szerepének végiggondolására, mondta Jonas Kron, a kezdeményezést felvető Trillium Asset Management képviselője.

„Azt hiszem, komolyan meg kell fontolnia a lemondást” mondta Jonas Kron a BBC munkatársának.

„Példát vehet Larry Page-ről az Alphabet, vagy Bill Gates-ről a Microsoft vonatkozásában arról, hogyan néz ki, ha egy alapító nem az igazgatóság elnöke. Megértem, hogy egy ilyen lépést nem könnyű megtenni. Ez azonban egy fontos döntés lenne, amely nemcsak az ő javát szolgálná, hanem a részvényesekét és az alkalmazottakét is. Előnyére válna azoknak a felhasználóknak és közösségeknek, akik nap mint nap használják a Facebook-ot.”

A Facebook nem kívánt véleményt nyilvánítani az ügyben, de megismételte a részvényesek felvetésére adott hivatalos válaszát.

Úgy véljük, hogy az igazgatóság jelenlegi szerkezete szolgálja a legjobban részvényeseink érdekeit. Ezért az igazgatóság azt javasolja, hogy a részvényesek szavazzák le ezt a javaslatot.

Egy korábbi, békésebb időszakban, 2015 folyamán, amikor első gyermeke megszületett, Mark Zuckerberg azt nyilatkozta: arra törekszik, hogy fokozatosan átadja a Facebook napi irányítását.

A jelenlegi zűrzavarban ennek az átadásnak valószínűleg hamarabb meg kell történnie, mint ahogyan azt Mark Zuckerberg korábban remélte.